STRAVIČNI DETALJI HORORA KOD KRUŠEVCA: Dečakovi CRTEŽI otkrili SVEŠTENIKA koji ga je zlostavljao
Foto: Profimedia

Mališan pretrpeo teške psihološke traume

STRAVIČNI DETALJI HORORA KOD KRUŠEVCA: Dečakovi CRTEŽI otkrili SVEŠTENIKA koji ga je zlostavljao

Crna Hronika -

Dečaku iz Kruševca koga je stric, inače sveštenik, prema rečima majke seksualno zlostavljao kada je imao samo dve i po godine ovaj stravičan događaj izazvao je niz psiholoških trauma, ispričala je njegova majka.

Sveštenik Kruševačke eparhije D. S. optužen je za nedozvoljene polne radnje nad svojim dvoipogodišnjim bratancem. Protiv njega je javno tužilaštvo u Trsteniku podiglo optužnicu, a proglašen je krivim za nasilje u porodici u građanskoj parnici i zabranjen mu je prilaz dečaku na manje od 50 metara.

Prema navodima optužnice, grubo seksualno zlostavljanje dečaka počelo je polovinom aprila 2014. godine i trajalo je osam meseci, skoro svake nedelje koju je mali dečak provodio “kod čiče” u Parohijskom domu, gde je optuženi stanovao.

UŽAS U TRSTENIKU: Sveštenik seksualno zlostavljao bratanca (2)

- Razvedena sam, a naš sin je vikendom išao kod oca. Moj bivši muž je odlazio na pecanje, a dečak je ostajao sa stricem. Posle nekoliko meseci poverio mi se kako ga "čiča presvlači", da su se zajedno tuširali, gde je sveštenik zatražio od njega da mu sapuna određeni deo tela - rekla je M. S., majka zlostavljanog dečaka.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Na optužbe je stric, koji je u međuvremenu pušten iz pritvora, u svojim izjavama govorio kako su oni jedna “harmonična porodica” u kojoj je mališan rado provodio vreme, dok su dečakovo ponašanje i crteži govorili drugačije.

Crni crteži i incident sa klovnom

- Jednog dana me je pozvala vaspitačica iz vrtića i zamolila da dođem ranije jer psiholog ustanove želi da razgovaramo. Kada sam otišla, rekli su mi da su zabrinuti zbog crteža koji je nacrtao. Dok su druga deca crtala vesele šarene stvari, crtež mog sina je bio sav crn. Kuća, leptiri, sunce… sve je bilo obojeno strašnom crnom bojom. Tada sam im ispričala kroz šta prolazimo… - kaže majka dečaka M. S. za VOICE.

Mališan je kroz crteže i sudskim veštacima dočarao šta oseća prema svom “čiči”. Prema navodima jednog od veštačenja, “na crtežima je stric izdvojen iz porodice, osenčen i obojen crnom bojicom, uz komentare da je on opasan, bezobrazan i da ga treba zatvoriti”.

- U želji da ga razveselim, jednog dana smo otišli u cirkus. Sve je bilo lepo dok nije na red došao klovn, koji je u sklopu svog nastupa iz šale kao svlačio pantalone dečacima iz publike. On je u tom momentu počeo histerično da vrišti i da se trese od straha, tražeći da ga vodim kući - kaže majka dečaka, napominjući da je ovakvih napada bilo u više navrata.

Zlostavljanje trajalo mesecima

Jezive stvari koje je mališan doživljavao kod strica otkrivane su postepeno. Čim se javila prva sumnja na seksualno zlostavljanje ona je, kako kaže pokušala da spreči dalje posete stricu, međutim otac, sa kojim deli starateljstvo nije se slagao. Iz poseta stricu, koje su se uprkos protivljenju majke nastavile, dečak se sve češće vraćao snužden i uplašen, a čak je u jednom periodu počeo i da muca.

Dan kada se mališan, nakon jedne od poseta stricu, vratio kod mame mokre kose koja je neobično mirisala i rekao da je “čiča piškio po njemu”, M. S. ga je, zgrožena i preplašena, odmah odvela kod pedijatra, ispričala je majka.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Pedijatar ih je uputio kod psihologa i psihijatra. Sa izveštajima specijalista, kojima je mališan ponovio istu priču, M. S. je otišla u policiju. Đakon je uhapšen istog jutra, i to u momentu dok je držao čas veronauke osnovcima.

- Moj sin je pet puta veštačen. Urađeno je i superveštačenje i svaki put je davao identičnu izjavu. Vodili smo ga i kod terapeuta. Stručnjaci su utvrdili da ima IQ 118 i da zbog toga jako teško može da zaboravi traumu – nastavlja priču M. S.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Usledila je policijska istraga, a skoro istovremeno M. S. je pokrenula i privatnu tužbu protiv njega. Sveštenik je istog dana, nakon što je pred policijom sve negirao, pušten iz pritvora i nastavio normalno da živi.

Sveštenik unapređen, muž podržavao brata

- Bivši dever je u vreme kada je zlostavljao mog sina bio đakon, a u međuvremenu je postao sveštenik i dobio je mesto u manastiru u blizini Trstenika – kaže M. S. i dodaje da je njen bivši suprug lečeni alkoholičar i da se tokom postupka držao po strani ili je podržavao brata.

(Foto: Ilustracija/Profimedia)

Dnevne novine Kurir pokrenule su akciju "Stop nasilju" u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije i sigurnom kućom. Akciju su podržale i brojne javne ličnosti, a u kampanji Kurira učestvovale su košarkašica Milica Dabović, glumica Kalina Kovačević, novinarka Nataša Miljković i pevačica Seka Aleksić. CECA RAŽNATOVIĆ: Prijavi nasilnika, ko god to bio...
Ovo je poruka PRETUČENE SEKE ALEKSIĆ: Izlaz postoji, potraži ga!
KALINA KOVAČEVIĆ: Nisi ničije vlasništvo!
Dabović: Prvi udarac nikada nije poslednji!
Novinarka Nataša Miljković je prihvatila da za potrebe kampanje odigra ulogu žrtve porodičnog nasilja i pošalje poruku svima koji ga trpe. "Ne čekaj da bude kasno! Ja sam Nataša Miljković i podržavam akciju Kurira. Stop nasilju", jasno je rekla naša poznata novinarka.
Ovim putem vas obaveštavamo da su u cilju sprečavanja nasilja svake vrste otvoreni i dežurni telefonski brojevi na koje svi građani ANONIMNO mogu da prijave nasilnike. BESPLATNI BROJ: 0800-011-011 (radnim danima od 10 do 19 sati) 011/3291-440, 011/2441-521, 011/2456-404 (radnim danima od 10 do 19 sati) 062/304-560 (vikendom i noću od 19 do 10 sati) 192 (MUP) 194 (HITNA POMOĆ) Sigurne kuće: Beograd (3) Kragujevac Niš Vranje Smederevo Pančevo Zrenjanin Novi Sad Sombor Sremska Mitrovica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track