Najnovije vesti

SUĐENJE ZA POBUNU JSO: Osmorici optužnica precizirana, nastavak 13. januara
Foto: Printscreen Youtube

Oružana pobuna ostaje isto krivično delo

SUĐENJE ZA POBUNU JSO: Osmorici optužnica precizirana, nastavak 13. januara

Crna Hronika

BEOGRAD - U Specijalnom sudu u Beogradu danas je za 13. januar odloženo suđenje osmorici pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) optuženih za oružanu oružanu pobunu 2001. godine, zbog preciziranja optužnice.

Krivično delo za koje se terete optuženi ostalo je isto - "oružana pobuna", a izvršena su određena preciziranja o kojima optuženi imaju pravo da se ponovo izjasne.

 

Kako bi se spremili za izjašnjenje sud je odložio pretres za januar.

 

To suđenje je krajem septembra krenulo ispočetka zbog promene predsednika sudskog veća. Tada su se svi optuženi, među kojima je i komadant te rasformirane jedinice Milorad Ulemek Legija izjasnili da nisu krivi.

 

Oni su u svojim svojim odbranama tvrdili da nisu bili u "pobunili" već da se radilo o protestu zbog izručenja haških optuženika braće Banović u kojima JSO nije želela da učestvuje.

 

Pored Ulemeka optuženi za pobunu su bivši komadanti JSO Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić, koji u požarevačkom zatvoru izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Djinđića.Optuženi su i Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković koji se brane sa slobode.

 

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

 

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

 

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...