Rekao je: Brate, stani! I onda umro

Mladi veslač preminuo na treningu

Rekao je: Brate, stani! I onda umro

Crna Hronika -
Bio je bled kao krpa i čudno me je pogledao, a zatim pao na leđa, ispričao je za Kurir Miloš Stanojević, koji je bio u čamcu s tragično nastradalim Nemanjom Nešićem (24)

SMEDEREVO - Tragedija!Reprezentativac Srbije u veslanju Nemanja Nešić (24), kandidat za odlazak na Olimpijske igre u Londonu, umro je juče na prepodnevnom treningu!U kobnom momentu s Nešićem u čamcu bio je i Miloš Stanojević, koji je uvek veslao s Nešićem.

- Bio je to uobičajen trening kakve smo imali dva puta nedeljno. Malo smo pojačali tempo, sve je bilo normalno, a onda sam čuo kako mi je Nemanja dobacio: „Brate, stani“. Okrenuo sam se, upitao ga da li da ublažimo tempo, a on je samo rekao: „Ma okej, okej“. Nastavili smo da veslamo, a onda sam osetio da nešto nije u redu! Ponovo sam se okrenuo, video da me čudno gleda i da je bled kao krpa, a onda se srušio na leđa. Bio sam šokiran - priča Stanojević.

Mladi veslač i trener, koji je iza njih bio u čamcu s motorom, učinili su sve da pomognu Nemanji.- Odmah smo ga prebacili do obale, gde nas je već čekala Hitna pomoć. Izvukli smo Nemanju iz čamca i odvezen je u bolnicu, ali spasa mu nije bilo. Nas dvojica smo bili cimeri, eto, malo nam je nedostajalo da se kvalifikujemo na Olimpijske igre. Imali smo u septembru i novembru prošle godine lekarske preglede, a on se nikad nije požalio ni na šta. Sve je bilo u redu, mada sada izgleda da nije bilo tako. Strašno je ovo što se desilo - ispričao je za Kurir vidno potreseni Miloš Stanojević, koji je juče po podne, zbog šoka koji je preživeo, i sam potražio lekarsku pomoć u zemunskoj bolnici!

Dejan Guslov, trener veslačkog kluba Smederevo, čiji je Nemanja bio član, kaže da je Nešić bio na rutinskom treningu posle kvalifikacione regate.

- Ne znam ni sam šta da vam kažem. Bio je to rutinski trening posle kvalifikacione regate. Takvi treninzi se održavaju u terminu posle takmičenja i nisu posebno naporni. Nemanji je pozlilo u čamcu - kratko je rekao vidno potreseni Guslov.

Veslao je od trinaeste godine, život je posvetio tome!SMEDEREVO - Zanemeli od bola!Tuga i bol uselili su se u dom porodice Nešić, a mnogobrojna porodica i prijatelji juče nisu mogli da prihvate činjenicu da su izgubili Nemanju, uspešnog sportistu i reprezentativca!- Niko od nas ne može da poveruje u ono što se desilo. Nemanja je bio mlad i zdrav mladić. Vodio je zdrav život, a veslanjem se bavio od trinaeste godine. Nikad nije pio ni pušio, ceo svoj život posvetio je veslanju. Trebalo je da polaže za trenera - priča, skrhan od bola, Nešićev komšija koji nas je sačekao na kapiji.

On kaže da za Nemanjom tuguju dve godine mlađi brat, majka i otac.- Verujte, ljudi su u potpunom šoku, jednostavno nisu u stanju ni da pričaju s rođacima, a kamoli s novinarima. To je tuga koja kida čoveka na komade! Ne znam kako će se oporaviti od ovog gubitka - rekao je komšija koji nije želeo da mu se objavljuje ime.Dežurni istražni sudija Dragoslav Milanović rekao je za Kurir da je naložio obdukciju tela Nemanje Nešića i toksikološku analizu kako bi bio utvrđen uzrok smrti mladog sportiste.(J. R.)

Najveći uspesi 2011 - Bronzana medalja na EP u Plovdivu2009 - Bronza na EP u Belorusiji, četvrto mesto u skifu na Svetskom prvenstvu u Češkoj2007 - Peto mesto u dvojcu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Glazgovu2005 - Peto mesto na SP za juniore u Nemačkoj

Reakcije Nemanjinih prijatelja i kolega

Đerić: Šokiran sam

Srpski reprezentativac u veslanju Radoje Đerić bio je veoma blizak s Nešićem, pa ga je vest o njegovoj smrti izuzetno pogodila.- Šokiran sam. Kada su mi rekli da je Nešić preminuo, pitao sam: „Koji Nešić?“ Nisam ni pomislio da je reč o Nemanji. Kad god je dolazio u Beograd da trenira, spavao je kod mene... - kaže Đerić.

Ilić: Ne mogu da verujem

Selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić:- Ova tragedija nas je šokirala. Nemanji, osvajaču evropskih medalja, nedavno je za sekundu izmakao plasman na Olimpijske igre. Završio je reprezentativne obaveze, vratio se treninzima u klubu, i prosto ne možemo da poverujemo da ga više nema - izjavio je Ilić.

Čavić: Neka te čuvaju anđeli

Najboljeg srpskog plivača i učesnika Olimpijskih igara Milorada Čavića takođe je pogodila vest o smrti mladog veslača.„Još jedna neverovatna tragedija u sportu! Saučešće porodici Nemanje Nešića. Nek te od sada čuvaju anđeli!“, napisao je Čavić na svom Tviter profilu.

Jevremović: Nemanja je bio sjajan

Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović rekao je da ništa nije ukazivalo na to da Nemanja Nešić ima zdravstvene probleme i naveo da je redovno imao lekarske kontrole.- Ovako nešto nikako nismo mogli da predvidimo. Nemanja je bio izvanredan veslač, osvajač medalja na evropskim prvenstvima. Bio je vrhunski sportista, pre samo dve nedelje veslao je kvalifikacionu regatu za OI - kazao je Jevremović.

Sportisti koji su 2012. umrli na terenu18. februar - Luis Migel Lastra (21), fudbaler nižerazrednog Sijudad Hardina, umro u svom domu posle treninga

24. mart

- Dugogodišnji italijanski odbojkaški reprezentativac Vigor Bovolenta (37) umro je tokom prvenstvene utakmice na terenu.

14. april

- fudbaler Livorna Pjermario Morozini (25) preminuo je tokom utakmice Serije B.

8. maj - Mladi fudbaler Roman Lungu (16) iz Moldavije umro je tokom utakmice za igrače mlađe od 16 godina, desetak minuta pre kraja meča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track