PALI PREKO GRANE: Skoro 2.000 Srba ROBIJA širom sveta
Foto: Nebojša Mandić

Iza rešetaka

PALI PREKO GRANE: Skoro 2.000 Srba ROBIJA širom sveta

Crna Hronika -

U zatvorima širom sveta, na osnovu podataka Ministarstva spoljnih poslova Srbije iz 2013. godine, robija 1.744 državljana Srbije zbog raznih krivičnih dela - od razbojništava do trgovine narkoticima

Najviše Srba kriminalaca ima u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Italiji, Španiji, Švedskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. Naši ljudi najčešće odgovaraju pred inostranim zakonima zbog krađa, nezakonitog ulaska i boravka u stranoj zemlji, ilegalaog rada u državi domaćina, falasifikovanja različitih javnih isprava, fizičkog nasilje, ali i krijumčarenja narkotika.

Najviše osuđenih naših građana ima u nemačkim zatvorima - 690, zatim u Austriji - 453, Mađarskoj - 64, Italiji - 24, Crnoj Gori - 59, BiH - 31. Osim što robijaju daleko od kuće, srpski državljani često bivaju i proterani, pa je tako Mađarska proterala najviše Srba, njih 179, Nemačka je to učinila 112 puta, Hrvatska 120, a Crna Gora 35.

Neki od najpoznatijih Srba, koji služe dugogodišnje zatvorske kazne širom sveta, su i Luka Bojović, Dobrosav Gavrić i Zoran Jakšić.

Najpoznatiji Srbi u inostranim zatvorima

Zoran Jakšić, foto: printscreen
Zoran Jakšić, foto: printscreen

Zoran Jakšić (56), vođa kriminalnog klana "Amerika" osuđen je u januaru ove godine pred peruanskim sudom u Limi na 20 godina zatvora zbog finansiranja mreže krijumčara kokaina, koja u Peruu deluje još od devedesetih godina.

Vladimir Milisavljević i Luka Bojović, foto: MUP, Fonet
Vladimir Milisavljević i Luka Bojović, foto: MUP, Fonet

Luka Bojović (46) osuđen je u decembru 2014. godine pred Višim sudom u Madridu na 18 godina zatvora, dok je Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala osuđen na 21 godinu, Siniša Petrić na 15 godina i Vladimir Mijanović na pet godina zatvora. Pripadnici tzv. Arkanovih tigrova osuđeni su za zločinačko udruživanje, posedovanje oružja i falsifikovanje isprava, a svi su oslobođeni optužbe za ubistvo Milana Jurišića - Jureta u Madridu 2009. godine. Inače, Bojović i Vlada Budala su u maju 2015. godine oslobođeni svih optužbi u Srbiji. Beogradsko Tužilaštvo za organizovani kriminal Bojovića i ostale teretilo je za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića, koji su nastradali prilikom pokušaja ubistava. Bojoviću i Vladimiru Milisavljeviću presuda je izrečena u odsustvu.

Dobrosav Gavrić, foto: Printscreen
Dobrosav Gavrić, foto: Printscreen

Dobrosav Gavrić (42), koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, od pre nekoliko meseci više nije u pritvoru u Južnoafričkoj Republici jer mu je sud u Kejptaunu odobrio da boravi u kućnom pritvoru s nanogicom. Ovu informaciju niko od zvaničnika Južnoafričke Republike nije želeo da potvrdi, navodeći da je on i dalje u pritvoru. Ni Srbija nije zvanično obaveštena o tome da je Gavriću pritvor zamenjen kućnim pritvorom, jer i ukoliko je zaista to tako, on formalno i dalje nije slobodan čovek. Gavrić je uhapšen u decembru 2011. i Srbija je odmah poslala zahtev za njegovo izručenje, ali već više od šest godina na njega nije odgovoreno.

Borko Ilinčić (35), jedan od vođa bande "Pink Panter", nađen je mrtav u ćeliji zatvora u Dubaiju, a sa sobom je odneo tajnu gde su završili dragulji vredni 11 miliona dolara ukradeni 2007. iz zlatare "Graf" u Dubaiju. Ilinčić, koji je u oktobru prošle godine izručen iz Španije u Ujedinjene Arapske Emirate, navodno je preminuo od infarkta. Posle izručenja Emiratima kazna mu je smanjena na 10 godina zatvora.

Dragan Sekulić, foto: printscreen youtube
Dragan Sekulić, foto: printscreen youtube

Dragan Sekulić (38), osuđen je u maju 2016. godine na doživotnu robiju u Ohaju zbog ubistva bivše supruge Željke (37). On je sudiji ispričao da je želeo da se ubije pred Željkom, ali je u poslednjem trenutku ipak uperio pištoj u nju i ispalio više hitaca. Željka i Dragan su se zajedno preselili u SAD. U braku su dobili dve ćerke, koje sada imaju devet, odnosno 13 godina. Dve godine pre tragičnog događaja njih dvoje su se razveli.

Najpoznatiji Srbi koji su odrobijali u inostranstvu

Kristijan Golubović (48) ima najduži "staž" u zatvorima u inostranstvu. Za Kristijana se govorilo da je "pola života proveo u zatvoru", međutim Golubović je po inostranim zatvorima ukupno proveo desetak godina. On je 1990. godine nakon pucnjave u "Mažestiku" pobegao u Nemačku, gde je odmah uhapšen zbog ranijih krivičnih dela. Tada je proveo tri godine u maloletničkom zatvoru u Diseldorfu. U decembru 1999. sud u Solunu ga je osudio na 14 i po godina zatvora zbog krađe, preprodaje ukradenih automobila i oružane pljačke u tom gradu, koju je priznao. U zatvoru, u atinskom predgrađu Koridalos, Golubović je proveo četiri godine i dva meseca, a zatim je u aprilu 2003, tokom policijske akcije "Sablja" izručen Srbiji.

Sreten Jocić, foto: Dado Đilas
Sreten Jocić, foto: Dado Đilas

Sreten Jocić (54), zvani Joca Amsterdam robijao je u zatvoru u Holandiji. Još devedesetih je Jocić svoje poslove vezao za Holandiju, gde je od ranije imao dobre kontakte. Holandsko narko-tržište pokazalo se kao odlična prilika za nelegalni biznis. Holandski nadležni organi su početkom 2000. godine protiv njega podigli optužnicu, pa je on pobegao u Bugarsku, ali je dve godine kasnije uhapšen i izručen Holandiji. Međutim, njegova umešanost u šverc kokaina nije dokazana, pa je Joca Amsterdan 2006. godine izručen Srbiji zbog ubistva Goksija Bombaša, ali je izašao iz pritvora uz jemstvo od 300.000 evra. Uhapšen je ponovo 2009. zbog umešanosti u likvidaciju Ive Pukanića, vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional", ali je pravosnažno oslobođen. U međuvremenu je osuđen na 15 godina zatvora za podstrekivanje na ubistvo Goksija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track