STAV VRHA SRPSKOG PRAVOSUĐA: Srbija nije dužna da ponovi suđenje Gavriću
Foto: Printscreen

Presuda nije obavezujuća

STAV VRHA SRPSKOG PRAVOSUĐA: Srbija nije dužna da ponovi suđenje Gavriću

Crna Hronika -

BEOGRAD - Stav Evropskog suda za ljudska prava o ponavljanju krivičnog postupka protiv Dobrosava Gavrića, pravosnažno osuđenog za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana nije pravno obavezujući za državu Srbiju i njene organe na bilo koji način, preciziraju u vrhu pravosuđa za Tanjug.

U tom slučaju Evropski sud je, kako kažu, Gavrićevu predstavku 2014. godine odbacio kao preuranjenu sa obraloženjem da "podnosilac predstavke ima pravo na ponovljeno suđenje, kada bude izručen".

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

"Samo presuda koju donese komitet ministara, i koja je objavljena na sajtu Evropskog suda je pravno obavezujuća za određenu državu, kažu u vrhu srpskog pravosuđa za Tanjug.

Takođe podsećaju da, po domaćem zakonodavstvu, osuđeni u odsustvu ima pravo da traži da mu se ponovi krivični postupak kada postane dostupan pravosudnim organima.

Gavrić je, inače, prisustvovao suđenju sve do dana objavljivanja (druge prvostepene) presude Okružnog suda u Beogradu, kada su osuđen na 35 godina zatvora i kada mu određen pritvor, kada se nije pojavio u sudnici, odnosno od tada je u bekstvu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Gavrićev branilac Veljko Delibašić je ranije danas Tanjugu rekao da se "Evropski sud za ljudska prava nije upuštao u meritum (suštinu stvari) predstavke podnete zbog povrede prava na pravično suđenje Gavriću i zbog primene zakona koji nije mogao da bude primenjen, već je procesno odlučio da mu se suđenje ponovi kada bude došao u Srbiju".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

POMEN ARKANU: Svetlana Ražnatović sa Veljkom i Anastasijom došla na groblje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja