Vehabija Jašarević čekajući suđenje piše knjigu
Foto: KURIR

Jašarević

Vehabija Jašarević čekajući suđenje piše knjigu

Crna Hronika -
Ne znam da li će u knjizi pisati i o napadu na ambasadu SAD, ali najavio je da će mi knjigu dati na čitanje kada ona bude završena", kazao je Jašarevićev advokat Senad Dupovac

SARAJEVO - U očekivanju početka suđenja za napad na ambasadu SAD u Sarajevu Novopazarac Mevlid Jašarević piše knjigu, potvrdio je njegov advokat Senad Dupovac.

Dupovac je kazao da se Jašarević posvetio pisanju, da je došao do tridesete stranice i da je tražio da mu pronađe izdavača.

"Ja sam to pohvalio. Pametnije je da to radi, a ne da dangubi. Ne znam da li će u knjizi pisati i o napadu na ambasadu SAD, ali najavio je da će mi knjigu dati na čitanje kada ona bude završena", kazao je Dupovac za Anadoliju.

Inače, čitanjem optužnice u Sudu BiH će u petak, 15. juna, početi suđenje Jašareviću optuženom za napad na ambasadu SAD u Sarajevu, 28. oktobra prošle godine.

Suđenje će početi i njegovim saučesnicima Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću iz BiH.

Njima će suditi Sudsko veće kojim će predsedavati državni sudija Branko Petrić.

Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić nedavno su se izjasnili da nisu krivi za delo za koje su optuženi. Oni se, osim za terorizam, terete i da su postali pripadnici organizirane terorističke grupe u okviru vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči.

Dupovac je rekao da veruje da će proces biti završen do kraja ove godine.

"Sam događaj je snimljen, pa o njemu neće biti puno rasprava. Biće rasprave oko cilja i motiva. Gledajte, terorizam podrazumeva direktni umišljaj. No, u ovom slučaju svedoci će potvrditi da je Jašarević tražio od prolaznika da se sklone, upozoravao ih da mogu biti povređeni. Terorizam podrazumeva potpuni teror", rekao je Dupovac za Anadoliju.

On je kazao da je nejasno kako će tužilac dokazati da je reč o terorizmu, ako je, kako je rekao, Jašarević upozoravao građane da mogu biti ugroženi.

Dupovac je kazao da se njegov branjenik već mesecima nalazi u samici i da je to na njemu ostavilo traga.

Budući da živi posebnim načinom života, zatvorska uprava nije mogla da nađe osobu koja bi boravila s njim u ćeliji, pa je konstantno sam.

Prilikom napada na ambasadu SAD Jašarević je ranio policajca, nakon čega je snajperskim hicem pogođen u nogu i uhapšen.

Protiv Jašarevića optužnicu je podnelo i američko ministarstvo pravosuđa. Optužnica se sastoji od deset tačaka, a ukoliko bi bio optužen po svim tačkama, Jašarević bi mogao da dobije više od 100 godina zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track