GRUPA PAUK HTELA DA UBIJE ARKANA 1999: Ministar čuvao TAJNU 17 godina jer je štitio MILOŠEVIĆA!
Foto: Profimedia

Goran Matić otkrio

GRUPA PAUK HTELA DA UBIJE ARKANA 1999: Ministar čuvao TAJNU 17 godina jer je štitio MILOŠEVIĆA!

Crna Hronika -

Nisam saopštio ovu informaciju DB jer nisam želeo da Miloševića stavljam u društvo sa kriminalcem

BEOGRAD - Goran Matić, nekadašnji ministar za informisanje koji je u novembru 1999. saopštio javnosti da je uhapšena špijunsko-teroristička grupa „Pauk“, koja je planirala ubistvo tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, juče je, 17 godina kasnije, na suđenju Jugoslavu Petrušiću i njegovim saradnicima izjavio da je tada prećutao informaciju da je, navodno, ista grupa trebalo da ubije i Željka Ražnatovića Arkana.

- Dva dana pre državnog praznika 29. novembra 1999. godine, pozvao me je Slobodan Milošević i saopštio da je uhvaćena grupa koja je imala kriminalne namere i da o tome treba da izvestimo javnost - rekao je juče na suđenju Matić i objasnio da mu je pripadnik Državne bezbednosti Vlada Mitić, koji je kasnije poginuo u „čudnoj saobraćajnoj nesreći“, dostavio informacije.Sklonio planove- Tog jutra, posle sastanka s Miloševićem, dobio sam skice, mapu Dedinja sa Arkanovom i Miloševićevom kućom. Na karti je bila obeležena i Arkanova kuća. Bio je kriminalac i nisam hteo da ga mešam sa Slobodanom Miloševićem, pa sam odlučio da taj deo sklonim. Mitić i još jedan koji je bio s njim nisu se bunili. Oni su mi dali dokumenta koja su navodno zaplenjena kod uhapšenih - plan za atentat na Miloševića, plan dizanja u vazduh vojne baze u Tuzli - posvedočio je bivši ministar za informisanje i objasnio da je na sastanku bio i tadašnji načelnik DB Radomir Marković.

Mete atentatora... Željko Ražnatović i Slobodan Milošević
Mete atentatora... Željko Ražnatović i Slobodan Milošević

Lažna afera- Sastanak je trajao 15 minuta. Dao mi je papir sa imenom koje ne treba da spominjem. Pisalo je Petar Salapura - otkrio je juče u Višem sudu u Beogradu Matić, koji više ne živi u Srbiji, već u Češkoj. Matić je rekao i da danas, 17 godina kasnije, misli da je sve to bila inscenirana afera.

Šef Državne bezbednosti nije se bavio svojim poslomRADE JE IGRAO TENIS SA ANDRIJOM- Rade Marković mi nije bio jasan. Ja sam miran po prirodi, ali s njim sam se sukobljavao. On se nije ozbiljno bavio svojim poslom. Igrao je tenis sa Andrijom Draškovićem, što je bilo neprihvatljivo za mene - rekao je Goran Matić.

J. Spasić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 23 03: Evo na koliko godina robije je osuđen muž Marije Ferizović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track