Najnovije vesti

PANIKA U PANČEVU: Odjeknula stravična EKSPLOZIJA, gusti dim kuljao nad gradom
Foto: Beta

Ekipe u centrali Petrohemije

PANIKA U PANČEVU: Odjeknula stravična EKSPLOZIJA, gusti dim kuljao nad gradom

Crna Hronika

PANČEVO - Snažna eksplozija je zatresla Pančevo jutros nešto posle 6 sati, a još se utvrđuje šta je izazvalo detonaciju.

- Nešto je snažno puklo. Skočili smo iz kreveta i muž i ja i pogledali kroz prozor. Videli smo da gusti, crni dim kulja iz pravca fabrika. Bio je crn kao garež – kažu očevici iz Pančeva, koji žive u naselju Strelište, odakle se dobro mogu videti i Azotara i Petrohemija.

U centrali HIP Petrohemije su istakli da su ekipe na terenu, kao i da nema mesta panici.

– Ne brinite, nema nikakvih problema, sad su sve ekipe na terenu, utvrđuju šta se desilo, ali sigurni smo da je sve u redu – rečeno je iz centrale ove fabrike samo 20 minuta nakon eksplozije.

Već oko 7.30h dim se razredio.

Petrohemija: Proizvodnja stabilna, pogoni rade po ustaljenom režimu

HIP Petrohemija je nešto kasnije danas u saopštenju navela da je u toku procesa proizvodnje došlo "do dekompozicije u reaktoru za proizvodnju polietilena niske gustine u fabrici PENG".

"Kao posledica javio se zvučni efekat i sagorevanje na sigurnosnoj reaktorskoj membrani. S obzirom na to da je pojava dekompozicije predviđena tehnološkim postupkom prilikom ovakvih događaja ne dolazi do materijalne štete i ugrožavanja radne i životne sredine. U odnosu na broj dekompozicija u ostalim pogonima u svetu broj dekompozicija u fabrici PENG u HIP-Petrohemija je izuzetno mali i u proseku iznosi jedna godišnje, što je rezultat istraživanja procesa polimerizacije etilena, iz kojih su kasnije proizašle brojne inovacije i poboljšanja procesa. Zaposleni u HIP-Petrohemiji reagovali su pravovremeno i u skladu sa procedurama i uputstvima, a sve nadležne institucije su blagovremene obaveštene. Proizvodnja u HIP-Petrohemiji se obavlja stabilno i ostali proizvodni pogoni rade po ustaljenom režimu, a tokom vikenda se očekuje normalizacija proizvodnje u fabrici PENG", navodi se u saopštenju.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...