PILOTI USMERILI AVION KA NJIVI DA NE POBIJU NAROD: Piloti heroji spasli porodicu!
Foto: Privatna Arhiva

Supergaleb G4 srušio se kod Šapca

PILOTI USMERILI AVION KA NJIVI DA NE POBIJU NAROD: Piloti heroji spasli porodicu!

Crna Hronika -

Piloti Dejan Pandurović i Nenad Ćulibrk, koji su poginuli tokom vežbe za komandama "supergaleba G4", podneli su herojsku žrtvu prilikom pada aviona, kojim su poleteli sa aerodroma u Batajnici.

ŠABAC - Piloti Dejan Pandurović (39) i Nenad Ćulibrk (49) poginuli su juče u padu školskog vojnog aviona „supergaleb G4“, koji se oko 10.30 srušio u selu Slatina kod Šapca. Avion dvosed poleteo je sa aerodroma u Batajnici, a srušio se tokom izvođenja redovne letačke obuke. Uzrok nesreće za sada nije poznat.Očevidac pada aviona ispričao je za Kurir da je scena bila jeziva.- Proleteo je na deset metara od moje kuće. Čuo se stravičan tresak! Kad sam istrčao iz kuće, video sam dim i plamen kako kuljaju iz olupine. Vatrogasci su brzo stigli... Nisam znao da li ima povređenih, uplašio sam se i nisam izlazio iz kuće, iako je to na samo 250 metara od mog imanja - rekao nam je stariji meštanin.Kako se ispostavilo, avion je pao u njivu porodice Mladenović na kojoj oni uzgajaju jagode. Letelica se srušila na samo desetak metara od kuće.- U kući je bila samo baka. Mi smo bili u Šapcu, ali smo doleteli čim smo čuli šta se dogodilo. Rekli su mi da je avion u potpunosti izgoreo i da bi bilo bolje da ne silazim dole da vidim to. Samo je jedan komšija video nesreću jer je u tom trenutku bio na svojoj njivi. On je ispričao da je avion došao iz pravca Šapca, nadleteo dva puta, otišao uvis, a onda se odjednom pojavio crni dim i srušio se u našu njivu. Komšiji je od stresa pozlilo i Hitna pomoć je morala da mu pomogne - rekli su članovi porodice Mladenović.Pad aviona izazvao je strah i paniku kod meštana Slatine.- Ljudi koji su se našli u dvorištima zalegli su od strahovitog udarca. Zemlja je prštala na sve strane kada je avion pao, a delovi su leteli i udarali u krovove kuća. Pilot je naveo avion ka zemlji da ne bi udario u nečiju kuću. Sebe su žrtvovali, ali su spasli živote naših komšija - rekli su nam meštani Slatine.Potpukovnik Nenad Ćulibrk rođen je u Virovitici, a u Vojsku je stupio 1991. godine. Bio je nastavnik i instruktor letenja, nosilac je Zlatnog letačkog znaka. Bio je oženjen i otac dvoje dece.Kapetan Dejan Pandurović rođen je u Vrbasu. Na službi u Vojsci Srbije bio je od 2001. godine. Više puta je nagrađivan i pohvaljivan. Iza sebe je ostavio dve ćerkice i suprugu. Dok je još bio kadet, preživeo je pad vojnog aviona. Nesreća se dogodila 24. oktobra 2000. u mestu Rakića Kuće kod Podgorice.Avionu su otkazali motori, a piloti su se katapultirali. Prilikom pada ostao mu je ožiljak, pa su mu kolege u šali dale nadimak Pandur Skarfejs.

Sestra i supruga nastradalog ĆulibrkaNadale smo se da se katapultirao!Oko 13 sati na mesto nesreće došle su sestra i supruga Nenada Ćulibrka, koje su na televiziji čule da se dogodila tragedija.- Došli smo ovde u nadi da su živi. Nadamo se da su se katapultirali - jedva je uspela da kaže pilotova sestra.Međutim, nekoliko trenutaka kasnije jedan od pripadnika vojske prišao im je i saopštio im tužne vesti.- Ne mogu da verujem da je moj suprug tako olako izgubio život. On je iskusan pilot i njemu se ovako nešto ne bi moglo desiti. Ja još uvek očekujem da je on živ - tiho je rekla Ćulibrkova supruga.

Prijatelji pate za PandurovićemTrebalo da upravlja „migom“ iz RusijeDejan Pandurović rođen je u Vrbasu, ali je živeo sa porodicom u Mirijevu. Komšije iz Vrbasa koje smo juče uspeli da dobijemo za njega su imale samo reči hvale.- Šokirali smo se kada smo čuli, nismo mogli da poverujemo! Oantn je jedan sjajan momak. Dejanu je otac preminuo pre nekoliko godina. Ima majku Stojanku, koja još živi u Vrbasu, i brata u Novom Sadu. Pre neki dan sam je video, pričali smo o Dejanu. Pričao joj je o ovim „migovima“ koji treba da stignu iz Rusije. Valjda mu je bilo ponuđeno da jednim od njih on upravlja, trebalo je da ide na obuku u Rusiju - rekao nam je komšija.Pandurević je 15. aprila trebalo da napuni 39 godina.

Sve se treslo Očevidac opisao trenutak eksplozije Tela su završila u mom plasteniku!Miodrag Lazarević, koji živi nedaleko od mesta pada, priča da je eksplozija bila toliko jaka da se sve zatreslo.- Video sam avion kako kruži iznad njiva. Odjednom se nakrivio u desnu stranu i u punom gasu udario u zemlju. Još mi je u ušima taj tresak. Odmah sam pritrčao, bio sam prvi, i video krater i delove aviona kako gore. Ma gorelo je sve! Nisam mogao da razaznam delove aviona od delova tela - priča Miodrag još uvek u šoku.Prema njegovim rečima, delovi aviona rasuli su se u krugu od nekoliko stotina metara, a izgorelo je i nekoliko plastenika. Oko kratera, dok nije došla policija, sakupilo se više od stotinu meštana u nadi da će uspeti da pomognu nekome od pilota. Nažalost, bilo im je jasno da pomoći nema.- Mislili smo da je drugi pilot preživeo. Pričalo se da se katapultirao, pa smo pretraživali njive i šumarke da ga nađemo. Posle su došli pripadnici Vojne policije, kao i patrole, pa su nas rasterali - rekao je Lazarević.

ReagovanjaLjubiša Diković Načelnik GeneralštabaReč je o vrlo teškom događaju za Vojsku Srbije. Formirana je komisija koja će utvrditi uzrok ove tragedije.General-major Ranko ŽivakPiloti su bili na redovnom letačkom zadatku. Meteorološka situacija je bila povoljna, ne znam koliko je avion star, ali je bio ispravan, remontovan, a ja sam lično bio u Batajnici kada je poleteo. Poslednji kontakt imali smo kada je leteo preko Inđije i Šapca, nakon čega se izgubio sa radara.Tomislav Nikolić Predsednik SrbijeBudite ponosni na svog supruga i oca, časnog oficira Vojske Srbije, koji će zauvek biti upamćen kao primer hrabrosti, odanosti i vojničke časti.Milorad Dodik Predsednik RSS velikom tugom i žaljenjem primili smo vest o pogibiji dva pilota Vojske Srbije u padu vojnog aviona, potpukovnika Nenada Ćulibrka i kapetana Dejana Pandurevića.

POGLEDAJTE EKSKLUZIVNI SNIMAK PADA AVIONA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track