IZDALI SRBIJU: Policajci švercovali bojni otrov za teroriste!
Foto: Profimedia

Naši državljani pomagali islamskim ekstremistima

IZDALI SRBIJU: Policajci švercovali bojni otrov za teroriste!

Crna Hronika -

Saobraćajac Goran Dražić (47) i još dve osobe uhapšeni zbog sumnje da su učestvovali u preprodaji žive, koju su preko Kosova isporučivali islamistima, pod istragom nekoliko policajaca

ZRENJANIN - Saobraćajni policajac Goran Dražić (47) iz Velikog Gradišta uhapšen je akciji SBPOK i SAJ zbog sumnje da je učestvovao u švercu žive od koje se pravi eksploziv namenjen islamskim teroristima, saznaje Kurir.U kućama i stanovima u Velikom Gradištu i okolnim mestima policija je pronašla 25 kilograma žive, koja je trebalo preko Kosova da bude isporučena teroristima na Bliskom istoku.Kako saznajemo, još nekoliko policajaca je pod istragom zbog učešća u švercu ove opasne materije i očekuju se nova hapšenja. Osim Dražića, zbog trgovine živom privedeni su i Milorad A. (46) iz Zrenjanina i Svetomir Đ. (65), a policija je raspisala poternicu za Draganom Ilićem iz Golupca (39), koji je u bekstvu. Protiv Ančeta Đ. (51) biće podneta krivična prijava zbog nelegalnog držanja oružja.Prilikom hapšenja i na saslušanju Dražić je negirao da je umešan u sve, priznao je jedino da poznaje Dragana Ilića.Živa, koja spada u opasne materije, u Srbiju je najverovatnije došla rečnim putem iz Rumunije.Specijalci u akciji- Policajci su dobili dojavu da se na području Braničevskog okruga i na teritoriji Zrenjanina odvija nelegalna trgovina živom, od koje se pravi eksploziv. Nakon istrage koja je sprovođena mesecima ispostavilo se da je u priču umešan saobraćajac Goran Dražić, koji je zloupotrebio službeni položaj i pomogao ilegalnim trgovcima - kaže naš izvor.Meštani ovih gradova uznemirili su se zbog prisustva velikog broja policajaca.- Specijalci su upali i pretresli kuće i stanove u Velikom Gradištu, kao i okolini, i, kako smo čuli, u njima pronašli 25 kilograma žive, dovoljne da se napravi hemijsko oružje. Osim toga, otkriveno je i nelegalno oružje, i to pištolj i lovačka puška, municija, kao i alat za obijanje. Ista situacija bila je i u Zrenjaninu - kažu meštani ova dva grada.Goran je pomagao u sakrivanju odbeglog Ilića, a živa je otkrivena u stanu Goranove ljubavnice.- Policajcu je određen pritvor do 48 časova jer je krio Dragana Ilića. Na taj način zloupotrebio je službeni položaj. Inače, Dragan je neko vreme radio kao instruktor u jednoj auto-školi - navodi naš izvor.Šverc na KosovuKako je srpska policija duže vreme istraživala ovaj slučaj, ispostavilo se da putevi švercovane žive vode do Kosova.- Postoje indicije da je živa bila namenjena posrednicima na Kosovu i da je tamo neko vreme i isporučivana. Dalje je, uz pomoć ekipe koja je radila u južnoj srpskoj pokrajini, živa putovala do krajnjih kupaca u bliskoistočnim zemljama. Sve to govori da su Srbi verovatno bili povezani sa teroristima koji se nalaze u zemljama Bliskog istoka - navodi naš izvor.

Trovanje živomMOGUĆA SMRTTrovanje živom može biti hronično ili akutno, naročito ukoliko živa stupi u dodir s hranom. U najtežim slučajevima izaziva smrt. Simptomi trovanja su:* drhtanje jezika* nerazgovetan govor* ispadanje zuba* oticanje desni* svrab kože* povraćanje i dijareja

AnalizeŽIVA TRANSPORTOVANA U VINČUViše od 25 kilograma žive oduzeto je i na bezbedan način transportovano u Institut za nuklearnu nauku u Vinči kod Beograda, gde će materija biti podvrgnuta analizi.- U akciji su učestvovali specijalno obučeni radnici jer je živa jedna od najopasnijih supstanci - naveo je naš izvor.

Bojni otroviOMILJENA SUPSTANCA TERORISTA

Živa može biti katalizator u proizvodnji bojnih otrova, a koristi se i za proizvodnju inicijalnog eksploziva.- Najčešće je koriste terorističke grupe. Kada se koristi kao inicijalni eksploziv, ona umesto prekidača aktivira veliku količinu eksploziva. Sama živa sintezom sa azotnom kiselinom i alkoholom postaje eksploziv - živa fulminat, koji se uglavnom koristi za podmetanje požara ili nekog drugog eksploziva. Kao bojni otrov je veoma opasna i može da izazove teško trovanje i smrt - kaže naš sagovornik forenzičar, koji je insistirao na anonimnosti.

KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE: Uhapšeni srpski policajci, spremali HEMIJSKO ORUŽJE za TERORISTE!

PROSLAVITE USKRS UZ KURIR

DANAS POKLON SVAKOM ČITAOCU: Osveštani medaljon sa likom Isusa Hrista u zlatotisku

Na Veliki petak Kurir poklanja medaljone osveštane u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru Uoči Uskrsa, Kurir je pripremio izuzetne poklone za svoje verne čitaoce.

Danas vam poklanjamo medaljon Isusa Hrista u zlatotisku čiju lepotu ne može da dočara nijedna fotografija.

Medaljon je urađen u zlatotisku, što je jedna od najstarijih tehnika štampe i po svojoj delotvornosti će još dugo biti nezamenljiva jer zapravo podrazumeva štampu zlatom.

Medaljon je osveštan u kripti Hrama Svetog Save i upakovan je sa koncem, pa možete da ga nosite oko vrata ili okačite na neko prigodno mesto.

Kurir vam želi srećan Uskrs!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

7 najkrvavijih terorističkih napada u Rusiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track