Šešelj odbio da izloži odbranu
Foto: KURIR

Suđenje okončano

Šešelj odbio da izloži odbranu

Crna Hronika -
Vi nastavljate da drastično kršite moja procesna prava, kojih ja neću da se odreknem. Možete odmah uneti u zapisnik da je optuženi odbio da iznese odbranu zato što su mu uskraćena osnovna prava i sve je gotovo, rekao je lider SRS

HAG - Treće suđenje lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju po optužnici za nepoštovanje suda završeno je danas pred Haškim tribunalom neposredno pošto je počelo zato što je Šešelj odbio da izloži odbranu, tvrdeći da mu sud krši procesna i statusna prava.

Šešelj je sudijama rekao da mogu odmah da donesu presudu i najavio je da će uložiti žalbu. Pošto je Šešelju dao priliku da svedoči i izloži završnu reč, koju je optuženi odbio, predsedavajući sudija Stefan Treksel (Trechsel) je suđenje proglasio okončanim.

Šešelj je za nepoštovanje suda optužen zato što je odbio više naloga Tribunala da sa svoje internet stranice ukloni četiri knjige i druge dokumente u kojima je otkrio identitet zaštićenih svedoka iz glavnog procesa po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Sudija Treksel danas je Šešelja pozvao da svedoči u svoju odbranu, a da ga niko ne ispituje, što je optuženi odbio zato što Tribunal nije prihvatio da u sudnici bude njegov referent za predmet Nemanja Šarović.

Ranijom odlukom, raspravno veće je odobrilo da Šešelja ispituje njegov pravni savetnik Dejan Mirović, ali se Mirović nije pojavio u sudnici zbog toga što je Šešelj insistirao da ima pravo na pomoć referenta za predmet. Sudije su odlučile da je predmet suviše jednostavan i da referent nije potreban.

"Vi nastavljate da drastično kršite moja procesna prava, kojih ja neću da se odreknem. Ni u jednom procesu pred Haškim tribunalom nije se desilo da referent za predmet bude nepotreban. Možete odmah uneti u zapisnik da je optuženi odbio da iznese odbranu zato što su mu uskraćena osnovna prava i sve je gotovo", rekao je Šešelj.

On je tvrdio i da mu je Tribunal "onemogućio da se brani".

"U redu, izvođenje dokaza je završeno zato što ste vi odlučili da ne izložite odbranu, što je vaše pravo", uzvratio je sudija Treksel, dodajući da su u spis uvedeni pisani dokazi.

Pošto ga je sudija Treksel pozvao da održi završnu reč, Šešelj je rekao da je sud "neobjektivan" zato što je u dva prethodna procesa zbog nepoštovanja suda kao tužioce angažovao dvoje "prijatelja suda" (amicus curiae) iz Kanade, dok njemu ne dozvoljava da ima referenta za predmet.

"Neću da sedim sam ovde, jer imam pravo da sa mnom sede Mirović i Šarović, a problem je što sekretarijat suda odbija da registruje Šarovića. Ne može to tako i ja ću vam to dokazati. Vi radite kako hoćete i nastavite da pravite strašne procesne greške na račun autoriteta Tribunala", kazao je Šešelj.

On je ponovio da mu je cilj da dokaže da je Tribunal "nelegalan" i da "nijedan častan čovek ne bi pristao da bude njegov sudija". "Šta budem imao da kažem, reći ću u žalbi. Vi ste me onemogućili da se branim", zaključio je optuženi. Sudija Treksel zatim je okončao raspravu.

Presudu Šešelju, Tribunal će izreći naknadno. Tribunal je do sada Šešelja dva puta osudio zbog nepoštovanja suda zato što je obelodanio identitet zaštićenih svedoka. Prva presuda na 15 meseci zatvora je pravosnažna, a na drugu kojom mu je izrečena zatvorska kazna od 18 meseci, žalbe su uložili Šešelj, ali i tužilac koji traži da kazna bude povišena na tri godine zatvora.

Lider SRS je više puta pred Tribunalom najavio da će "izazvati deset procesa za nepoštovanje suda" kako bi rad suda učinio apsurdnim. U glavnom postupku protiv Šešelja po optužnici za ratne zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, očekuje se presuda. Tužilaštvo je u martovskoj završnoj reči zatražilo da vođa radikala bude kažnjen sa 28 godina zatvora, a Šešelj koji se brani sam, tvrdio je da nijedna tačka optužnice protiv njega nije bila dokazana, sugerišući da bi trebalo da bude oslobođen

U pritvoru Tribunala u Sheveningenu, Šešelj je od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud obelodanio optužnicu protiv njega. Posle jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, glavno suđenje je počelo u novembru 2007. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja