MAJDANPEK: Policajac na optužnici zbog šverca migranata
Foto: Stefan Jokić/Arhivska Fotografija

Opštinsko javno tužilaštvo u Negotinu

MAJDANPEK: Policajac na optužnici zbog šverca migranata

Crna Hronika -

MAJDANPEK - Opštinsko javno tužilaštvo u Negotinu podiglo je optužnicu protiv policijca D.P. (31) iz Majdanpeka zbog sumnje da je sa S.N. (52) pokušao da u Srbiju prokrijumčari 38 migranata iz Avganistana.

Protiv okrivljenog je podignuta optužnica zbog krivičnog dela nedozvoljen prelazak granice i krijumčarenje ljudi, za koje je zaprećena zatvorska kazna od jedne do 10 godina.

Policijski službenik D.P. i S.N. uhapšeni su avgusta prošle godine kada je policija na jednom parkingu u blizini Majdanpekla pronašla tri kombi vozila u kojima su se nalazili migranti.

U Republičkom javnom tužilaštvu su rekli da ne raspolažu podacima o broju prijavljenih policajaca zbog krijumčarenja ljudi, jer se u okviru podataka o prijavljenim licima ne prikupljaju podaci o zanimanju. Prema dobijenim podacima, zbog tog krivičnog dela tokom 2015. i 2016. godine podnete su krivične prijave protiv 1.711 lica.

"U 2015. godini protiv 428 lica tužilaštvo je donelo naredbu o sprovodjenju istrage, dok je protiv 637 lica podnet optužni akt. U odnosu na 406 lica doneta je osudjujuća presuda - protiv 218 lica izrečena je kazna zatvora, protiv pet novčana kazna i protiv 183 uslovna osuda. Protiv 32 lica doneta je oslobodjajuća, a u odnosu na sedam lica odbijajuća presuda", rečeno je u tužilaštvu.

Godinu dana kasnije, protiv 370 osoba tužilaštvo je donelo naredbu o sprovodjenju istrage, dok je protiv 540 lica podnet optužni akt.

U odnosu na 482 osobe doneta je osudjujuća presuda - protiv 260 izrečena je kazna zatvora, protiv jednog lica novčana kazna, protiv 219 uslovna osuda, dok su dve osobe oslobođene od kazne. Protiv 51 lica doneta je oslobodjajuća, a u odnosu na 11 lica odbijajuća presuda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track