NIJE OŠTETIO DRŽAVU? Kosmajac doneo dokaze, postupak se obustavlja?
Foto: Dragana Udovičić, Foto: Dragana Udovičić

NIJE OŠTETIO DRŽAVU? Kosmajac doneo dokaze, postupak se obustavlja?

Crna Hronika -

BEOGRAD - Dragoslav Kosmajac, koga je Aleksandar Vučić doskorašnji premijer Srbije, a sada predsednik Srbije, označio kao najvećeg narko bosa, dostavio je juče Višem sudu dokaze da parcela, zbog koje je on na sudu, nikada nije bila predmet eksproprijacije!

Kosmajac i njegovi branioci su zbog toga predložili da se tužilaštvu dostave ti dokumenti i uverenja radi odluke o daljem nastavku postupka.

Kosmajac, koji je optužen da je uticao da se na njegovo ime upiše 7,5 ari državnog zemljišta i na taj način oštetio državu, juče je sudu predao kopiju plana iz 1954. godine, u kojoj se vidi da sporna parcela na Zvezdari nije ekspropirisana.

On je takođe dostavio i uverenje iz Republičkog geodetskog zavoda kojim se utvrđuje da Republika Srbija nikada nije bila upisana, niti je sada upisana kao vlasnik sporne parcele 5.000/1.

- Ne znam kako sam oštetio Srbiju, ako se u papirima jasno vidi da je je Srbija vlasnik zemljišta? Lično sam oštećen, jer ne koristim zemlju za koju je nesporno da sam sukorisnik - zapitao se juče Kosmajac.

Na njegovo pitanje, svedok Saša Jurić, predstavnik državnog prvobranilaštva odgovorio je da je šteta koju je on naneo državi hipotetička?!

- Šteta bi nastupila u slučaju prometovanja objekta i u slučaju podnošenja zahteva za konverziju. Bez obzira na to šteta po državu ipak nikada ne bi mogla da nastane, jer bi se tužba u tom slučaju mogla podneti sa neograničenim rokom - rekao je Jurić i obajsnio "da je pravno gledano Srbija i dalje vlasnik zemljišta, ali faktički posmatrano ukoliko bi korisnik zemljišta zatražio konverziju zemljišta ili prometovanje objekta, pravo svojine bi prešlo na sadašnjeg korisnika ili na novog vlasnika".

Kosmajčevi branioci su, s obzirom na to da na osnovu iskaza pravobranioca šteta po državu ne postoji i da je ona hipotetička, a da zakon ne poznaje hipotetičku štetu, kao i obzirom na dostavljenu dokumentaciju, te na činjenicu da je u optužnici navedeno da je šteta nastala, a ne da bi mogla da nastane, zatražili od tužilaštva da sve ovo razmotri radi odluke o daljem toku postupka.

M. Ivanov

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Radikalizovan štrajk u Goši, blokirana Železnička stanica u Smederevskoj Palanci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track