TRAGEDIJA: Poginuo legendarni jedriličar Aleksandar Veg
Foto: Privatna Arhiva

NESREĆA KOD SREMSKE MITROVICE

TRAGEDIJA: Poginuo legendarni jedriličar Aleksandar Veg

Crna Hronika -

Aleksandar Veg, dugogodišnji pilot i profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, stradao kad se srušila njegova letelica

SREMSKA MITROVICA - Aleksandar Veg, dugogodišnji pilot i profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, poginuo je juče kad se u blizini sportskog aerodroma u ataru sela Veliki Radinci, kod Sremske Mitrovice, srušila jedrilica kojom je upravljao.

Tragičnu vest za Kurir su potvrdili iz Aero-kluba Sremska Mitrovica (AKSM), čiji je Veg bio član.

- Nažalost, naš član i dobar prijatelj Aleksandar Veg danas je izgubio život leteći jedrilicom. Nesreća se desila oko 15 sati, svi smo utučeni, ovo je veliki gubitak - kazali su iz AKSM.

foto: RTS

Još uvek se utvrđuje kako je došlo do pada letelice i pogibije legende srpskog jedriličarstva. U Velikim Radincima nalazi se sportski aerodrom, a vazduhoplovne jedrilice koriste se za obuku pilota, sportsko letenje i istraživanja.

Veliki gubitak

Vest o pogibiji ovog iskusnog pilota i profesora proširila se ubrzo i putem društvenih mreža, gde su njegove kolege i prijatelji s nevericom primili tužnu vest.

- Strašna vest, u Sremskoj Mitrovici poginuo nastavnik jedriličarstva Aleksandar Veg, jedrilicom „cirus“. Sale, plavo ti nebo i mir večni - navedeno je u jednoj od objava na Fejsbuku.

Dr Aleksandar Veg radio je kao redovni profesor na Katedri za teoriju mehanizama i mašina na Mašinskom fakultetu Beogradskog univerziteta. Osim toga, bio je jedan od najiskusnijih pilota na ovim prostorima, član AK Sremska Mitrovica i instruktor letenja. Važio je za istinskog zaljubljenika u jedrilice, letelice bez motora koje u vazduhu održava jedino njegovo strujanje.

foto: RTS

Leteo sam sedam sati

- Čovek od prirode nije dobio krila, ali jeste želju za letenjem, jer dok iz vazduha posmatra zemlju, oseća se slobodno i dominantno, baš poput ptice - govorio je Veg.

Kako je Veg pre dve godine izjavio za Tanjug, najduži let koji je ostvario nad Vojvodinom trajao je sedam sati. Za taj svojevrsni podvig kazao je da mu nije pao teško jer je svaki vikend provodio na sportskom aerodromu u Velikim Radincima leteći na jedrilici barem po dva ili tri sata. Veg je, inače, letačku obuku završio 1982. na aerodromu Lisičji jarak, kod Padinske skele.

Stručnjaci apeluju

NE LETITE PO VRUĆINI!

Vazduhoplovni stručnjaci upozoravaju pilote sportskih aviona i jedrilica.

- Poslednjih dana u Srbiji su velike vrućine i zbog toga ne treba leteti bez preke potrebe. Moguće je da je Aleksandru Vegu pozlilo u toku leta - kažu sagovornici Kurira.

Kurir / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track