ODAVANJE POVERLJIVIH PODATAKA: Suđenje Branku Lazareviću odloženo za 18. septembar
Foto: Zorana Jevtić

Vrhovni kasacioni sud još nije odlučio o izdvajanju prisluškivanih razgovora iz spisa predmeta

ODAVANJE POVERLJIVIH PODATAKA: Suđenje Branku Lazareviću odloženo za 18. septembar

Crna Hronika -

BEOGRAD - U Specijalnom sud u Beogradu danas je odloženo suđenje Branku Lazareviću, bivšem šefu kabineta ministra unutrašnjih poslova Srbije, zbog toga što Vrhovni kasacioni sud još nije odlučio o izdvajanju prisluškivanih razgovora iz spisa predmeta.

Zahtev za zaštitu zakonitosti u vezi sa odlukom o odbacivanju prisluškivanih razgovora u slučaju Lazarević uputio je republički javni tužilac na zahtev tužioca Saše Ivanića.

On, zapravo, traži da se prisluškivani razgovori vrate u spise predmeta.

Na prethodnom ročištu, 8. juna stranama u postupku uručena je odluka Apelacionog suda da se iz spisa predmeta ne izdvoje zapisnici o saslušanju Lazarevića i optuženih Radovana Štrpca i Borisa Gare. Apelacioni sud je odlučio da su zapisnici zakoniti, odnosno da su pribavljeni na zakonit način. Specijalni sud je ranije iz spisa predmeta izuzeo zapisnike sa saslušanja jer su Lazareviću, Štrpcu i Gari tokom saslušanja predočeni nezakoniti dokazi, odnosno oni koji proizilaze iz prisluškivanih razgovora.

Apelacioni sud je ustanovio da presretnuti razgovori nisu mogli dominantno da utiču na odbranu Lazarevića.

Tada je tužilac Saša Ivanić tražio da se sudjenje odloži do dobijanja odluke Vrhovnog kasacionog suda o izbacivanju prisluškivanih razgovora iz spisa predmeta.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. septembar i tada bi trebalo da budu saslušani Darko Šarić i Draško Vukovića, kao svedoci, ali će to zavistiti od odluke Vrhovnog kasacionog suda.

Lazareviću, nekadašnjem šefu kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, sudi se u objedinjenom postupku u kojem su optuženi i nekadašnji rukovodilac u Ministarstvu unutrašnjih poslova Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i biznismen Rodoljub Radulović koji je u bekstvu.

Po optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, Lazarević je 2008. i 2009, kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, u više navrata odavao "naročito poverljive podatke" koji predstavljaju službenu tajnu o sprovodjenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku.

(Kurir.rs/Beta/Foto Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track