OČAJNI OTAC MILENKO 13 GODINA ČEKA DA PRONAĐU UBICU NJEGOVOG SINA: Mladić klečao u lokvi krvi klonule raznete glave zbog 70.000 dinara
Foto: Profimedia

TUGA KOD SREMSKE MITROVICE

OČAJNI OTAC MILENKO 13 GODINA ČEKA DA PRONAĐU UBICU NJEGOVOG SINA: Mladić klečao u lokvi krvi klonule raznete glave zbog 70.000 dinara

Crna Hronika -

Milenko Marković (64) iz Velikih Radinaca kod Sremske Mitrovice 13 godina čeka da se pronađe ubica njegovog sina Gorana (20), koga je na seoskoj benzinskoj pumpi na svirep način usmrtio nepoznati ubica.

"Sećam se tog 14. juna 2004. godine kao da je juče bilo. Vraćao sam se oko podne kući sa njive kad vidim komšija trči prema meni kao bez duše, viče: "Jao, nesreće komšo, eno ubili ti Gorana". Klonuo sam, pao na momenat, pa potrčao kao pomahnitao do pumpe, gde je Goran poslednju godinu radio", seća se Milenko tog kobnog dana.

Na licu mesta gužva, uviđaj, preplašeni ljudi dotrčali iz sela na benzinsku pumpu koja se nalazi na samom ulazu u Velike Radince.

Ubijenog Gorana pronašao je meštanin koji je stao na pumpu da natoči gorivo. Videvši da se niko ne pojavljuje, ušao je unutra i zatekao jeziv prizor - mladić je u lokvi krvi i ceo krvav klečao sa rukama opuštenim pored tela, klonule raznete glave i vrata.

Sef je bio obijen i iz njega, kako se kasnije ustanovilo, odneto 70.000 dinara.

"Iz Hrvatske smo u Srbiju stigli 1991. godine, tamo sam u Zagrebu radio na poslovima obezbeđenja lica i objekata i znam da prepoznam rukopis profesionalca. Sve ukazuje na smišljeno ubistvo, jer je Goran imao vidljive povrede i masnicu iznad desnog oka, gde ga je ubica udario okvirom pištolja u desnu obrvu da ga onesposobi, a potom pucao u levu slepoočnicu. Specijalni rasprskavajući dum-dum metak prošao je kroz glavu i izašao ispod desnog uva, raznevši mu mozak i pola vrata", opisuje otac rastrašujući prizor od pre 13 godina pokazujući uznemirujuće fotografije sa lica mesta.

Do zapisnika sa lica mesta Milenko je, kako kaže, došao "preko veze", a zvuči neverovatno da izveštaj obdukcije do dana današnjeg nije dobio.

foto: Nebojša Mandić

U zapisniku istražnog sudije Okružnog suda u Sremskoj Mitrovici od 14. juna 2004. godine koji nam je dat na uvid, piše da "su pronađeni tragovi na licu mesta".

"I to je sve. Nekoliko meseci trajala je intenzivna potraga na terenu za ubicom mog sina, saslušano je pola sela, u policiji su me uveravali da ne brinem, da su na tragu ubici koga samo što ne uhvate. I tako evo punih 13 godina, a od ubice ni traga, ni glasa. Sumnjam da se slučaj zataškava odgore, da je nešto veće u pitanju. Prvo su rekli da je ubica pobegao u Republiku Srpsku i da mu se tamo gubi svaki trag. Pisao sam na sve strane, odlazio u mitrovački SUP svaki dan, obijao vrata inspektora i načelnika, ali uzalud", nemoćno širi ruke Milenko.

O slučaju su obaveštene sve vlade i svi resorni ministri od 2004. godine do danas, predsednici i premijeri, a kako Marković posebno naglašava, pomoć je potražio i od bivšeg premijera i sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Neću se smiriti dok se ne pronađe ubica mog Gorana. Obijaću do smrti pragove svih predsednika, premijera i ministara MUP u Beogradu, samo da umrem miran znajući da je pravda zadovoljena, a ubica mog sina kažnjen", kaže Milenko.

U policiji bez odgovora

Policijskoj upravi Sremska Mitrovica pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja upućen je dopis pismenim putem sa pitanjima o istrazi u vezi ubistva od pre 13 godina, ali odgovor nije stigao.

(Kurir.rs/Blic, Narcisa Božić, Foto: Profimedia, Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Bojan Jovanović za Kurir : Voleo bih da se sazna istina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track