CRNOGORCI HVALE SVOJE KPZ: Robijaš ubijen snajperom, a zatvori im najbezbedniji?!
Foto: Vijesti

IZA REŠETAKA

CRNOGORCI HVALE SVOJE KPZ: Robijaš ubijen snajperom, a zatvori im najbezbedniji?!

Crna Hronika -

PODGORICA - Crnogorski zatvori smatraju se jednim od bolje čuvanih ustanova tog tipa u Evropi, sa svega četiri slučaja bekstva zatvorenika u proteklih 10 godina, piše podgorička štampa, a u prilog tome ide i činjenica da su sva četvorica begunaca nađena i vraćena u zatvor.

Kriminolog Velimir Rakočević tvrdi da tamošnji zatvori spadaju u najbezbednije u Evropi.

- Najvažniji je operativni rad službenika za preventivnu bezbednost i zaštitu, a uprava zatvora, u saradnji sa policijom, u svakom trenutku mora imati informaciju o tome da li se priprema bekstvo, pobuna ili sukob u zatvoru - objasnio je Rakočević.

Zoran Vujičić iz NVO Građanska alijansa objasnio je da je crnogorski zatvorski sistem u prethodnih pet godina unapredio rad.

- U prethodne dve godine desila su se dva bekstva i jedno ubistvo koje je izvršeno spolja, čime je dodatno povećana težina ovog dela, jer država u obavezi da svim osobama kojima je ograničila slobodu u ustanovama zatvorenog tipa da im zaštiti život - kaže Vujačić i dodaje da ne postoji sto odsto siguran zatvor.

Podsetimo, u podgoričkom zatvoru Spuž 2016. godine likvidiran je zatvorenik Dalibor Đurić (34) iz Kotora. Njega je pogodio hitac, najverovatnije iz snajpera, dok je trenirao u poluotvorenoj teretani u krugu zatvora. U Spužu je zabeleženo i nekoliko slučajeva polivanja zatvorenika vrelim uljem. Tako je 2016. zatvorenik Jovan Jovanović iz Kotora prosuo vrelo ulje po licu i telu sugrađaninu Igoru Božoviću, a u januaru 2014. uljem je poliven i Saša Cvetanović Pitbul, osumnjičen za ubistvo Nikole Bojovića.

Kurir / M. I.

Foto: Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track