PRIPADNICI MUP REKORDERI: Policajac i žandarm dali krv 163 puta!

HUMANO

PRIPADNICI MUP REKORDERI: Policajac i žandarm dali krv 163 puta!

Crna Hronika -

BEOGRAD - Pripadnici MUP Novak Vujović i Saša Mladenović najčešći su davaoci krvi u MUP, a do sada su krv dali 86 i 77 puta.

Kako je objavljeno na sajtu MUP, Novak Vujović pripadnik je novosadskog odreda Žandarmerije, dok je Saša Mladenović inspektor niške kriminalističke policije. Oni su krv počeli da daju još kao tinejdžeri, a dobitnici su i Srebrne plakete Crvenog krsta.

- Prvi put sam krv dao pre oko 25 godina, dok sam bio na odsluženju vojnog roka, i od tada do danas dajem krv na oko tri meseca, a ukoliko nekome život zavisi od toga, odazivam se i češće - kaže Vujović.

Dodaje da mu je sreća koju nekome donosi donirajući krv motiv da nastavi i da osećaj kad nekome pomognete ne može da se poredi ni sa jednim drugim.

Saša Mladenović je krv prvi put dao kao srednjoškolac, navodi da, iako krv može da se da četiri puta godišnje, on to radi i više puta ako je nekome hitno potrebno.

- Događa se da je nekome hitno potrebna, pa me pozovu. Nikada nisam odbio. I ovaj posao sam izabrao kako bih mogao da pomažem onima kojima je to najpotrebnije - kaže Mladenović.

Pored toga što je dobrovoljni davalac krvi, Mladenović je i donor organa i davalac koštane srži. Vujović i Mladenović ističu da nisu jedini i da su mnoge njihove kolege dobrovoljni davaoci krvi.

E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track