SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU Zaštićeni svedok tvrdi: Frenki dopremao oružje u Krajinu, odbrana negirala
Foto: Printskrin / You Tube

Haški tribunal

SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU Zaštićeni svedok tvrdi: Frenki dopremao oružje u Krajinu, odbrana negirala

Crna Hronika -

HAG - U nastavku ponovljenog suđenja bivšim šefovima Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću pred Haškim tribunalom, odbrana je danas negirala tvrdnje zaštićenog svedoka da je Simatović dopremao oružje u Republiku Srpsku Krajinu.

Tokom unakrsnog ispitivanja putem video linka, zaštićeni svedok, koji je bio pripadnik milicije SAO Krajine, blizak krajiškom ministru unutrašnjih poslova Milanu Martiću, ostao je pri svom iskazu da je Simatović dopremao oružje, prenosi RTRS.

Kako se navodi, odbrana je tvrdila da Simatović u to vreme nije mogao da iz Beograda, preko BiH, u Knin doveze oko 400 pušaka u dva džipa MUP-a Srbije, kao što je svedok rekao, niti da je mogao u policijskom vozilu s oružjem da prođe brojne kontrolne punktove u BiH i Hrvatskoj.

U glavnom iskazu, sredinom jula, svedok je izjavio da je šef SDB Srbije Stanišić, posredstvom svog pomoćnika Simatovića, od 1990. do 1992. naoružao, obučio i kontrolisao srpske jedinice u SAO Krajini, koje su proterale tamošnje Hrvate.

Nastavku procesa posle jednomesečne pauze prisustvuje samo Simatović, pošto je Stanišić pušten na privremenu slobodu do 27. septembra.

Stanišića i Simatovića terete se za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Pre četiri godine, prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice, ali je 2015. godine ta presuda poništena i naloženo je ponovno suđenje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto Printscreen Youtube)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Razgovor tačno u podne! Šta su se dogovorili Vučić i Zaev?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track