NOVAC OD DROGE STIZAO IZ AUSTRALIJE ZA CRNU GORU?! Novi detalji hapšenja narko-bosa u Podgorici!

ISTRAGA

NOVAC OD DROGE STIZAO IZ AUSTRALIJE ZA CRNU GORU?! Novi detalji hapšenja narko-bosa u Podgorici!

Crna Hronika -

Vaso Ulić tereti se da je organizovao međunarodnu kriminalnu grupu koja je godišnje švercovala tone droge u Australiji, posao organizovao od kuće

PODGORICA - Vaso Ulić (58), koji je uhapšen u Podgorici zbog sumnje da je šef međunarodne kriminalne grupe koja je godišnje švercovala tone droge, dobijao je u Crnoj Gori novac od narkotika prodatih u Australiji, pišu podgoričke Vijesti, koje su imale na uvid naredbu za sprovođenje istrage protiv Ulića.

Ulića australijski mediji godinama označavaju kao vođu jednog od najvećih svetskih narko-kartela, koji navodno švercuje u Australiji tone heroina, kokaina, metamfetamina i kanabisa.

Pratili ga 10 godina

- Zadatak da Uliću brzom poštom šalje novac stečen prodajom droge imao je Rade Ljuboja, koji je bio zadužen i za nadzor krijumčarenja MDMA praha i preuzimanje te droge od pomorca sa jednog teretnog broda, kao i skladištenje narkotika u Australiji. Ljuboja je u toj državi već osuđen na 25 godina robije. Novac od prodate droge navodno mu je slao i drugi član klana - Fabijan Ljuaid. Zbog šverca droge njemu je u Australiji izrečena kazna od 17 godina zatvora - pišu Vijesti.

Crnogorski i australijski istražitelji Ulića sumnjiče da je šef međunarodne kriminalne grupe koja je godišnje švercovala tone droge u Australiji. Policija tvrdi da je Podgoričanin duže od dve decenije pod lupom nekoliko svetskih policija.

- Lisice na ruke stavljene su mu deset godina nakon što su istražitelji krajem 2007. i početkom 2008. presreli njegove razgovore, u kojima navodno, iz Crne Gore, organizuje šverc droge na međunarodnom nivou. Ulić je tada prisluškivan po naredbi podgoričkog Višeg suda, a mere tajnog nadzora nad njim sprovodila je i policija Australije, koja je 8. i 9. maja pronašla 44,16 kilograma MDMA praha u kući u Pertu - navode Vijesti.

Istražitelji tvrde da je Ulić grupu organizovao od juna 2007. do maja naredne godine. Kao članovi te grupe označeni su Ljuboja, Ljuaid, Dejan Medan, Dimitris Papadimitru i drugi.

Crnogorska i australijska policija tvrde da je ta grupa iz drugih država u Australiju krijumčarila MDMA prah, a potom ga pretvarala u tablete ekstazija, koje su dilovali na teritoriji Australije.

Tableta 17 dolara

Jednu tabletu prodavali su za 17 australijskih dolara. U spisima tužilaštva naznačeno je da je Podgoričanin drogu kupio telefonskim putem, kao i da je na taj način iz Crne Gore delio zadatke članovima klana, precizirajući što je čiji posao. Ulićevi branioci, advokati Danilo Mićović i Miloš Vuksanović, kazali su da mu je nakon saslušanja određen pritvor do 30 dana.

E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track