PROSTITUCIJA U BOSNI: Srpkinje prodavali preko interneta!
Foto: Shutterstock

Optužnica protiv makroa iz BiH

PROSTITUCIJA U BOSNI: Srpkinje prodavali preko interneta!

Crna Hronika -

Optuženi devojkama iz Srbije otvarali profile na sajtu Kaufmich.com (kupi me), gde su klijenti iz Austrije i Nemačke birali s kojom će imati seksualni odnos

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog organizovanja međunarodne prostitucije, a devojke koje su vrbovali da pružaju seksualne usluge za novac mahom su bile iz Srbije.

Kako prenose mediji iz BiH, optužnica je podignuta protiv Alije Karahasanovića (37) iz Nemačke, Aksoja Atile (39), državljanina Turske, i Jasmine Hodžić iz Tuzle i oni se terete za međunarodno navođenje na prostituciju, pranje novca i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Akcija „Tvins jedan“

- Oni su uhapšeni u akciji „Tvins jedan“. Trojka je tokom 2015, 2016. i 2017. godine stupala u kontakt s mladim devojkama iz Beograda, Smedereva, Novog Sada i Sarajeva. Kako su se nalazile u teškom materijalnom stanju, optuženi su ih lako navodili na pružanje seksualnih usluga za novac, koje su organizovali na području Austrije i Nemačke - prenose mediji.

Optuženi makroi su od žrtava uzimali znatan iznos zarađenog novca, a istragom je utvrđeno da je tokom tri godine ostvarena nezakonita imovinska korist veća od 350.000 evra, od čega je veći deo pripao optuženima.

- Makroi su devojkama na internet stranici www.kaufmich.com (kupi me) otvarali profile. Na njima su objavljivani opisi, telesna građa, seksualne sklonosti, godište, kao i cena seksualnih usluga devojaka - objašnjava izvor kako je funkcionisala mreža prostitucije.

Internet profili eskort dama redovno su ažurirani eksplicitnim fotografijama i seksualnim ponudama, a klijenti su nakon pružene usluge ostavljali svoje komentare i preporuke drugim potencijalnim klijentima.

foto: Printscreen

Sve preko poruka

- Žrtve su od svojih makroa putem Vajbera ili SMS poruka dobijale podatke o mestu i vremenu sastanka s klijentom i o ceni i vrsti seksualne usluge. Ukoliko bi devojke odbile određene bahanalije, bile bi kažnjavane visokim novčanim iznosom ili bi bile izložene psihičkoj i fizičkoj torturi - rekao je izvor iz istrage.

Optuženi su novac pribavljen na ovaj način koristili za kupovinu skupocenih automobila, nekretnina, za putovanja, kao i za lične potrebe.

Međunarodne akcije

DO SADA UHAPŠENO 16 OSOBA

Prema pisanju bosanskih medija, ova optužnica samo je deo aktivnosti koje su sprovedene u okviru policijskih akcija „Tvins“ i „Pismo“, a rad na ovom predmetu se nastavlja. Akcije „Tvins“ i „Pismo“ sprovedene su na međunarodnom nivou u martu 2017. i novembru 2016. godine, i to na području Srbije, Nemačke i BiH, kada je uhapšeno ukupno 16 osoba koje su se bavile trgovinom ljudima i organizovanjem prostitucije na međunarodnom nivou.

Kurir / MARIJA IVANOV

Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track