LOŠA KAZNENA POLITIKA GODI KRIMINALCIMA: Tek svaki šesti napadač na policajca završi u zatvoru
Foto: Nebojša Mandić

Udar na državu

LOŠA KAZNENA POLITIKA GODI KRIMINALCIMA: Tek svaki šesti napadač na policajca završi u zatvoru

Crna Hronika -

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da se stiče utisak da klasifikacija dela zavisi od raspoloženja tužilaca

BEOGRAD - Policijski sindikati smatraju da je najnoviji napad na pripadnike MUP, kad je u Novom Pazaru u četvrtak ranjen policajac Dragan Čekanović, još jedan pokazatelj da je kaznena politika za ova krivična dela blaga i da zbog toga kriminalci ne prezaju od toga da pucaju na pripadnike zakona.

Miloš Jelenković, predsednik Nezavisnog policijskog sindikata Srbije, kaže da je blag odnos tužilaštva prema onima koji napadnu policijske službenike jedan od važnih činilaca u suzbijanju kriminala.

- Upravo zbog toga već duže vreme tražimo izmenu Krivičnog zakona i uvođenje novog krivičnog dela - napad na policijskog službenika - rekao je Miloš Jelenković, predsednik NPSS.

Krivični zakon u slučaju napada na policijske službenike predviđa kazne od tri meseca za osnovni oblik do 10 godina za nanošenje teških telesnih povreda. Međutim, u sudskoj praksi su kazne izrečene za napad na policajce minimalne, a prema statistici, tek svaki šesti napadač na policajca završi iza rešetaka.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da se stiče utisak da klasifikacija dela zavisi od raspoloženja tužilaca.

- Država često ponavlja da je napad na policajca napad na državu, ali ne stiče se utisak da je preterano revnosna kada policajci nastradaju - rekao je Mijailović.

Podsetimo, Dženan K. (34) ranio je policajca Čekanovića kad je u četvrtak oko 20.20 sati pucao iz pištolja. Ranjeni policajac, koji je oženjen i ima maloletno dete, nakon ukazivanja pomoći u Novom Pazaru prevezen je na VMA u Beogradu.

J. R.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko je Petar Vujičić, čovek zbog kojeg je likvidiran Arkan?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track