DRAGAN NIKOLIĆ GAGI ZA KURIR: Nema šanse da budem svedok-saradnik, imam dokaze za novi proces
Foto: Dragana Udovičić, EPA

Dugo čekao reakciju države, a onda ispričao sve što zna

DRAGAN NIKOLIĆ GAGI ZA KURIR: Nema šanse da budem svedok-saradnik, imam dokaze za novi proces

Crna Hronika -

Država bi morala da reaguje posle istine koju sam izneo. Očekujem da zbog zatvora dobijem odštetu, od čega ću pomoći Crkvi i Hilandaru

Dragan Nikolić Gagi, koji je dao ekskluzivnu ispovest i ispričao sve o svojoj ulozi, ali i ulozi drugih aktera, u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, kaže za Kurir da očekuje da sud otvori novi postupak i umanji mu kaznu od 30 godina zatvora.

- Država bi morala da reaguje posle istine koju sam izneo o „Interkontinentalu“. Očekujem da na račun vremena provedenog u zatvoru dobijem odštetu države, iako mene od tog novca ništa ne interesuje. Pomogao bih Crkvi, Hilandaru, u kom je monah i moj prijatelj Aleksandar Knežević, nekada novinar, kao i crkvi na Kosovu koja je gorela prošle godine - objašnjava Nikolić.

Vrh vlasti zna

O svemu o čemu je prvi put govorio za javnost, pre više od dve godine obavestio je državne organe.

- Pre nekoliko godina sam razgovarao s Goranom Nenadovićem, načelnikom za bezbednost u KPZ Zabela, gde služim kaznu. On je bio angažovan od države na otkrivanju istine o događaju zbog kog sam ja osuđen, a radio je i na rasvetljavanju ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Razgovor je trajao oko sat vremena, tada sam s njim pričao totalno iskreno, kao i sada. A istina je drugačija od onoga što sam govorio pred sudom, ali i od onoga što piše u optužnici i presudi po kojoj služim kaznu. Obavestio je o tome tadašnjeg ministra pravde Nikolu Selakovića i predao mu službenu belešku. Ministar pravde je obavestio vrh države. Tokom obraćanja naciji na televiziji predstavnik vlasti je govorio o tome, da se sada zna motiv i da nije sve kako je sud presudio, da ima pomaka i u „slučaju Arkan“. Rekao je da postoji obaveza prema porodicama oštećenih i narodu da se otkrije puna istina. Ništa nisu uradili, i boli me što znaju punu istinu, a ja sam već skoro 14 i po godina u zatvoru - govori Nikolić.

Kaže, nikada nije tražio niti želi povlašćen položaj ili status svedoka-saradnika, već samo da se utvrdi prava istina i njegova uloga. Tokom boravka u zatvoru imao je nameru da završi fakultet i uči zanate, ali nije bio u prilici.

- S načelnikom sam razgovarao ljudski, nikada od njega ništa nisam tražio niti mi je on činio. Jedan jedini put kada sam ga pitao da budem radno angažovan i da budem prebačen na drugi radni paviljon rekao mi je: „Pusti to, tebi je najbitnije da izađeš na slobodu. Ti generalno nevin ležiš u zatvoru“ - kaže Nikolić za Kurir i dodaje da su se „čudne stvari oko njega događale“.

Pisao patrijarhu

- Prošlo je godinu i po dana od našeg prvog razgovora i u avgustu prošle godine Nenadović mi je rekao da „ono naše može da se aktivira“. Rekao sam mu tada da čekam odluku suda u Strazburu i da ću to sam rešiti - kaže on.

Nikolić kaže da čvrsto veruje da materijalni dokazi, mobilni telefon i njegov pasoš, mogu da otvore novi postupak.

- Odustao sam od toga da pravim bilo kakve dogovore, jer smatram da imam materijalne dokaze i u nekim razgovorima mi je napomenuto da treba da pričam o još nečemu. Ja nemam o čemu još da pričam - kaže Nikolić.

O svom problemu, ali i životu, Dragan Nikolić, koji je veliki vernik, pisao je iz zatvora i patrijarhu Irineju. U pismu ga je obavestio o svemu kroz šta prolazi već godinama.

- Za skoro 14 godina i pet meseci u zatvoru imao sam samo jedan manji incident. Besprekorno se ponašam. Imao sam nameru da u zatvoru učim i završim fakultet, ali to, nažalost, nije moguće - kaže Nikolić. Prijatelji i porodica nisu ga zaboravili. Redovno mu dolaze u posetu.

Neobične odluke

SUDIJA REKAO DA NISAM KRIV, PA ME OSUDIO

Sudija Milenko Cvijović, koji je izrekao drugu presudu, posle ponovljenog suđenja u neformalnom razgovoru 2005, prema Nikolićevim rečima, njegovom advokatu Milanu Vujinu rekao je da protiv Gagija nema dokaza i da bi ga on oslobodio, ali onda mu je izrekao višedecenijsku robiju.

- Kada mi je izrekao ovu đavolsku, nenormalnu presudu, gledao me je u lice i rekao mi da „nije ništa lično“ - ogorčen je Nikolić, koji kaže i da mu je kasnije pripadnik „zemunskog klana“ rekao puno o sudiji.

- Posle presude sam bio u Hajatu (pritvor), u sobi 3, a u sobi 4 je bio Dušan Krsmanović (zemunski klan). Njegovi roditelji su iz rodnog mesta mog oca. Iznenađen je bio nenormalnom kaznom i time kako sam prošao na sudu. On je jako dobro znao sudiju Cvijovića, čak je bio prisutan kad su Dušan Spasojević i Mile Luković završavali stvari s njim, nosio mu je pare. Rekao mi je da vidim sa advokatom Đugumovićem, koji je dobar s njim, a poznaje i mene. Ja sam i dalje verovao u pravdu, činjenično stanje, rekao sam mu da ću sačekati Vrhovni sud.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Evo zbog čega je Zoran Marjanović oveden u pritvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja