Optuženi za Lovas osuđeni na ukupno 128 godina zatvora

Lovas

Optuženi za Lovas osuđeni na ukupno 128 godina zatvora

Crna Hronika -
Odeljenje za ratne zločine Višeg suda osudilo je 14 optuženih za ubistvo 0 civila u selu Lovas novebra 1991

BEOGRAD- Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je 14 pripadnika JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne formacije "Dušan Silni", na ukupno 128 godina zatvora zbog zločina nad najmanje 70 civila tokom oktobra i novembra 1991. godine.

Prvooptuženi Ljuban Devetak osuđen je na 20 godina zatvora, drugooptuženi Milan Devčić na 10, trećeoptuženi Milan Radojčić na 13 godina, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora.

Osuđena su i četvorica bivših članova JNA - Miodrag Dimitrijević na 10, Darko Perić i Radovan Vlajković na po pet i Radisav Josipović na četiri godine zatvora.

Bivši pripadnici paravojne formacije "Dušan silni" Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer osuđeni su na osam, odnosno devet godina zatvora, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Petronije Stevanović na osam, šest i 14 godina zatvora, a Aleksandar Nikolaidis šest godina zatvora.

Oni su u oktobru i novembru 1991. godine ubili sedamdeset hrvatskih civila.Tokom napada na Lovas, 10. oktobra 1991. godine, 22 civila su ubijena u kućama i dvorištima, a do 18. oktobra ubijene su jos 23 osobe u improvizovanim zatvorima.

Oni su 18. oktobra 1991. godine primoravali civile hrvatske nacionalnosti da kao živi štit koračaju kroz minsko polje, pri čemu je poginulo 22 ljudi, dok je u sporadičnim incidentima stradalo je još troje civila.

Izricanju presude prisustvovali su članovi porodica poginulih iz Lovasa, ambasador Hrvatske u Beogradu Željko Kuprešak, predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track