Najnovije vesti

PRIVREMENO STOPIRANO Odbačena optužnica za Štrpce  protiv 5 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske
Foto Nebojša Mqandić, Foto: Nebojša Mandić

APELACIONI SUD u beogradu

PRIVREMENO STOPIRANO Odbačena optužnica za Štrpce protiv 5 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske

Crna Hronika
16:36h

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu odbacio je optužnicu tužilaštva za ratne zločine iz aprila ove godine protiv 5 bivših pripadnika Vojske Republike Srpske zbog mučenja i ubistava 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine, pa je njihovo krivično gonjenje privremeno stopirano.

.

Portparol suda Mirjana Piljić rekla je Tanjugu da je optužnica odbačena rešenjem suda jer nije podneta od ovlašćenog tužioca i pored toga što je 31. maja stupio na funkciju novi tužilac za ratne zločine (Snežana Stanojković).

"Apelacioni sud smatra da su ispunjeni zakonski uslovi da se donese formalno rešenje zbog okolnosti koje privremeno sprečajanju krivično gonjenje", navela je Piljić i ukazala da ovo rešenje nije smetnja za kasniji nastavak krivičnog postupka, ako se otklone procesne smetnje.

Nedavno je iz istih razloga bila odbacena optužnica za Srebrenicu, a nakon što je novi tužilac podnela zahtev za nastavak krivičnog postupka smetnje za nastavak suđenja su otklonjene i očekuje se zakazivanje suđenja.

Ođeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je početkom maja ovu optužnicu za Štrpce, koju je prethodno u više navrata vraćao na dopunu istrage ili ispravku tužilaštvu.

Optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragana Đekića zbog sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine.

Oni su optuženi da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar. 

Kako je ranije saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske,zajedno sa pripadnicima formacije "Osvetnici", Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a i osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovečno postupali, mučili i učestvovali u ubistavima civila nesrpske nacionalnosti.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šokantni obrt u istrazi ubistva Jelene Marjanović! Otkriven ključni svedok?!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...