IZREČENA PRESUDA U ZLOČINU SA SATAROM KOJI JE ŠOKIRAO SRBIJU: Unuci slavnog glumca Teodori 30 godina robije za ubistvo majke i bake
Foto: Stefan Jokić, Facebook

Sud doneo odluku u slučaju Teodore Viktorović

IZREČENA PRESUDA U ZLOČINU SA SATAROM KOJI JE ŠOKIRAO SRBIJU: Unuci slavnog glumca Teodori 30 godina robije za ubistvo majke i bake

Crna Hronika -

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu danas je izrekao presudu glumici Teodori Viktorović (40) okrivljenoj za dvostruko ubistvo. Njoj je izrečena kazna od 30 godina zatvora za tešk0o ubistvo majke i bake.

Ona je danas u sudnici rekla da se iskreno kaje zbog onoga što je učinila, kao i da se to dogodilo u stanju sužene svesti. Teodora je dodala da sud uzme u obzir da nikada pre toga nije osuđivana, kao i da je majka dvoje dece, te da jedva čeka da bude sa njima.

Tužilaštvo je danas u sudnici tražilo najtežu kaznu za Viktorovićevu - 40 godina robije tvrdeći da teško dvostruko ubistvo nije počinila u afektu.

Sud joj je takođe produžio pritvor u kom se nalazi od hapšenja nakon izvršenog zločina. Ovo je prvostepena presuda tako da i tužilaštvo i odbrana imaju pravo da na nju ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Viktorovićeva je osuđena za teško ubistvo, za koje je predviđena maksimalna kazna od 40 godina zatvora, na koju je tužilaštvo u završnoj reči i tražilo od suda da je osudi, dok je njena odbrana tražila da joj se krivično delo prekvalifikuje u ubistvo na mah budući da je reagovala u afektu besa pod dejstvom lekova i alkohola.

foto: Marina Lopičić

Sud je prilikom izricanja današnje presude i odmeravanja kazne imao u vidu nalaz veštaka koji su obavili superveštačenje i zaključili da je bila u stanju bitno smanjene uračunljivosti usled dejstva alkohola i lekova.

Podsetimo, na sudu je svojevremeno rečeno da je bila i "bitno smanjene uračunljivosti". U dva navrata rađeno je psihološko i psihijatrijsko veštačenje Teodore Viktorović, optužene da je u martu 2015. posle svađe, satarom ubila majku Ljiljanu (61) i babu Ivanku (90), u porodičnom stanu na Vračaru. U trenutku kada se ubistvo dogodilo, u stanu je bila i Teodorina šestomesečna ćerka, dok je četvorogodišnjeg sina Petra nešto ranije otac odveo u obdanište.

On je pozvao policiju i Hitnu pomoć koja je Teodoru odvezla na VMA, gde je utvrđeno da u krvi ima 3,6 promila alkohola, ali i veću količinu psihoaktivnih supstanci - lekova za smirenje.

Kako se veštačenja nisu podudarila, sud je naložio superveštačenje, koje je i konačno. U nalazu koji je na 22 strane, kaže se da su kod Teodore uočeni "poremećaj ličnosti" i "emotivna nestabilnost".

- U vreme izvršenja krivičnog dela, optužena je bila u posebnom afektivnom stanju, pod dejstvom ljutnje i besa, aktuelno generisanih konfliktom, neposredno pre samog delikta - pročitano je svojevremeno u sudnici.

- Lečena je zbog depresivnog poremećaja i zavisnosti od alkohola. Sve to je imalo uticaja na njeno psihičko stanje i ponašanje. Njena sposobnost shvatanja dela i mogućnost upravljanja sopstvenim postupcima, a posebno odmeravanja razloga za prihvatanje posledica dela, bili su bitno smanjeni.

Zbog Teodorine zavisnosti od alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci, što se dovodi u uzročno-posledičnu vezu sa dvostrukim ubistvom koje je počinila, veštaci predlažu da se glumici izrekne mera bezbednosti lečenje od alkoholizma.

Podsetimo, Teodora Viktorović se tereti za teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora. Tužilaštvo smatra da je dvostruko ubistvo izvršila sa umišljajem, odbrana pak kaže da toga nije bila svesna. Superveštaci su zahtevali da joj se izrekne bezbednosna mera.

Prema zakonu, mera bezbednosti se određuje ako je učiniocu krivičnog dela "izrečena kazna, uslovna osuda, sudska opomena ili je oslobođen krivice". Vreme provedeno u bezbednosnoj ustanovi uračunava se u zatvorsku kaznu.

(Kurir.rs/EPK/J. Spasić/Foto: Facebook printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo koliko će robijati glumica koja je ubila majku i babu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track