EVO ŠTA JE PRAVIO SRPSKI KRALJ SINTETIČKE DROGE KOJI JE PAO U MAKEDONIJI: Kaptagon podstiče agresiju, uklanja strah, a koriste je za TERORISTIČKE NAPADE
Foto: Fonet/AP

OTKRIVENA LABORATORIJA

EVO ŠTA JE PRAVIO SRPSKI KRALJ SINTETIČKE DROGE KOJI JE PAO U MAKEDONIJI: Kaptagon podstiče agresiju, uklanja strah, a koriste je za TERORISTIČKE NAPADE

Crna Hronika -

Doktor Milan Zarubica, jedan od najvećih proizvođača sintetičke droge na ovim prostorima, koji je uhapšen Makedoniji, proizvodio je u ilegalnoj laboratoriji u Tetovu kaptagon, novu sintetičku drogu, koju zovi i „hemijska hrabrost“ i „lek džihadista“, jer je koriste teroristi Islamske države (IS)!

"Kaptagon" je droga koju teroristi "Islamske države" masovno koriste jer im pomaže da ostanu budni i zadrže energiju.

Takođe sadrži supstance koje podstiču agresivnost i uklanjaju strah, a pritom otupljuje živce, tako da konzzmenti ne osećaju bol.

Policajac koji je pregovarao sa napadačima u Parizu tvrdi da su oni bili drogirani.

foto: AP

Obojica terorista bili su jako nervozni, uznemireni, zbunjeni, kao da su pod uticajem nekih droga i samo su ponavljali frazu: "Mi smo vojnici kalifata", "Sve je krivica predsednika Olanda" i slično.

Prema izvještajima francuskih medija, koji se pozivaju na izvore u policiji, "kaptagon" je pronađen i prilikom pretresa stana teroriste Salaha Abdeslama, koji je učestvovao u napadima u Parizu.

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su policijske jedinice za suzbijanje trgovine narkoticima zaplijenile gotovo dvije tone "kaptagona" u dve odvojene racije i pokrajini na istoku zemlje.

foto: Fonet/AP

"Kaptagon" je lek za hiperaktivnost, a zabranjen je osamdesetih godina prošlog veka. Dobija se mešanjem fenetilina, kofeina i nekoliko drugih sastojaka.

Na Bliskom istoku "kaptagon" je vrlo popularan. U Saudijskoj Arabiji zaplene 55 miliona tableta godišnje, a pretpostavlja se da je deset odsto njih, ipak, prokrijumčareno u zemlju.

Prema izvještajima UN iz 2013. godine, 64 odsto svih zaplena amfetamina na svetu dogodi se na Bliskom istoku, a većina u vidu "kaptagon" tableta.

Nedavno je u privatnom avionu princa iz vladajuće porodice Al Saud libanska policija pronašla 40 torbi punih "kaptagona" - ukupno dve tone droge.

foto: Privatna Arhiva

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da je reč o zajedničkoj akciji srpske i makedonske policije.

- Nakon akcije koja je trajala gotovo godinu dana policija je pažljivo pratila sve aktivnosti Milana Zarubice, transport opreme koji se kretao iz Srbije u Makedoniju, kao i iz Makedonije u Srbiju, kao i pravljenje laboratorija koje su služile za pripremu sintetičke droge. U ovoj operaciji pažljivo su praćeni svi saradnici Zarubice, a identifikovani su i potencijalni kupci i zbog toga je akcija toliko trajala, jer smo želeli da obezbedimo kvalitetne i čvrste dokaze za hapšenje pripadnika ove kriminalne grupe - rekao je ministar Stefanović.

Srpski ministar policije je pojasnio da je ova zaplena 300 kilograma sintetičke droge značajna upravo zbog toga što je reč o kaptagonu, novoj sintetičkoj drogi.

foto: Privatna Arhiva

- Ratnici IS koriste ovu drogu, koja im daje hrabrost i čini ih euforičnim u borbi, ali ih i drži budnim. Samo jednu tabletu plaćaju preko 20 dolara. Ona se najčešće švercuje preko Turske - otkriva izvor Kurira.

U Srbiji popularna od 80-ih

Sintetički narkotici i dalje imaju status najpopularnijih droga, a ekstazi pilule, koje su postale hemijska maskota tinejdžera koji su odrastali tokom devedesetih godina, zadržale su status najpopularnijih „vikend droga” adolescenata koji odrastaju u novom milenijumu. Doktor Aleksandar Ramah, naš renomirani neuropsihijatar, koji već decenijama radi s mladim zavisnicima, kaže da popularnosti ovih pilula „kumuje” njihova niska cena, koja iznosi svega nekoliko evra, ali i iluzija tinejdžera da su amfetamini – vikend droge, čije dejstvo prestaje s prvim satima ponedeljka.

foto: Privatna Arhiva

Amfetamini su, podseća dr Ramah, na tržište medikamenata izbačeni sredinom osamdesetih godina i to pod pseudonimom „lekovi za spremanje ispita” koji ubrzavaju moždanu aktivnost, sprečavaju odlazak u carstvo snova i povećavaju budnost i koncentraciju...

„Većina novodizajniranih droga pravi se u ilegalnim kućnim laboratorijama, a recepti za kreaciju ovih droga se mogu pronaći čak i preko Interneta. Kreatori ovih narkotika pokušavaju da oponašaju dejstvo već poznatih prirodnih droga pa ih reklamiraju pod sloganom ’Heroin na kvadrat, a duplo jeftiniji’ što je tačno, ali se mora imati na umu da su one i toksičnije. Ilustracije radi, količina sintetičke droge veličine zrna soli može da ubije 30 ljudi. Stručnjaci znaju da su se na tržištu narkotika pojavile nove droge kada odjednom dođe do velikog broja smrtnih slučajeva i psihijatrijskih komplikacija”, ističe dr Aleksandar Ramah.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track