VELIKA AKCIJA POLICIJE, UHAPŠENO DESET OSOBA: Oštetili budžet Železnice Srbije za 825 miliona dinara!
Foto: T.S.

krivično delo pronevera

VELIKA AKCIJA POLICIJE, UHAPŠENO DESET OSOBA: Oštetili budžet Železnice Srbije za 825 miliona dinara!

Crna Hronika -

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u Beogradu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Novom Sadu, uhapsili su šest zaposlenih u javnom preduzeću "Železnice Srbije" i još četiri osobe osumnjičene da su od januara 2010. do oktobra 2013. godine proneverili veću količinu naftnih derivata i time ošetetili "Železnice Srbije" za 825,7 miliona dinara, saopštio je danas MUP.

Zbog sumnje da su počinili krivično delo pronevera i pronevera u pomaganju uhapšeni su zaposleni u preduzeću "Železnice Srbije" I.V. (1973), D.T. (1948), Ž.Š. (1966), Lj.B. (1966), Č.Đ. (1965), S.J. (1953), kao i fizička lica M.K. (1984), B.M. (1981), DJ.N. (1955), odgovorno lice službe obezbedjenja "Ful protekt" M.DJ. (1970), odgovorno lice ZZ "Luks in agrar" G.P. (1963), dok je za jednim licem raspisana potraga.

U saopštenju se navodi da postoji sumnja da su zaposleni u "Železnicima Srbije", naftne derivate dopremali u centralno skladište, koje se nalazi u Novom Sadu, a potom ga bez ijednog dokumenta istakali u cisterne, koje je dovozio i odvozio osumnjičeni DJ.N.

U sklopu aktivnosti usmerenih na preusmravanje nafnih derivata, krajem 2012. godine, kako se sumnja, u drugom magacinu u Novom Sadu po odobrenju osumnjičenog Ž.Š. rukovodioca Sekcije za prevoz robe Novi Sad, instaliran je nadzemni rezervoar, iako on nije osnovno sredstvo "Železnica Srbije", a ni je bio ni adekvatno obezbedjen, niti je imao bilo kakvu svrhu za potrebe Železnica.

Kako se sumnja I.V. zaposleni u Sektoru za nabavno stovarišne poslove, je nakon dobijanja potpisanih "dispozicija" od strane direktora Sektora za nabavke i centralna stovarišta, gorivo koje je bilo namenjeno centralnom skladištu mejlovima preusmeravao u magacin sa nadzemnim rezervoarom, iako je znao da navedena lokacija nikada nije primala naftne derivate, već samo lož ulje za potrebe grejanja. Ti naftni derivati, kako se sumnja, odvoženi su cisternom, a izlazak je evidentiran u knjigama kapije, koje je vodila služba obezbeđenja "Ful protekt".

Naftni derivati su potom, razduživani putem fiktivne materijalno finansijske dokumentacije, sa falsifikovanim potpisima, kako bi se proknjižili u materijalnom računovodstvu, fiktivno na Sekcije u okviru Železnica Srbije koje uopšte nisu iskazivali potrebe za naftnim derivatima. Ukupno je proknjiženo 6.758.204 litara dizela D2, 258.552 lit ra lož ulja, 178.720 litara dizela i 156.359 litara evrodizela, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni D.T, rukovodilac Sektora za stovarišne poslove, je ta dokumenta parafirao i kao ispravne prosledjivao materijalnom računovodstvu na knjiženje, iako je bio u obavezi da proveri verodostojnost potpisa nadzornih organa i iako je znao da se naftni derivati mogu jedino zaprimiti u centralnom skladištu. Kako je istaknuto, osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Kurir/T.S./Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Smeta li NATO saradnja Srbije sa Rusima? Novinar Kurira pitao Stoltenberga ono što drugi nisu smeli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track