Najnovije vesti

PAŽNJA! ŠTA JE "SIDS" OD KOJEG JE UMRO ŽIKIN SIN: Evo koji su uzroci i kako da ga sprečite!
Foto: Dado Đilas, Profimedia

PAŽNJA! ŠTA JE "SIDS" OD KOJEG JE UMRO ŽIKIN SIN: Evo koji su uzroci i kako da ga sprečite!

Crna Hronika

Iznenadna smrt trogodišnjeg Dejana, sina glumca Srđana Todorovića šokirala je domaću javnost, a obdukcija dečaka pokazala je da je uzrok tragedije takozvani SIDS - "iznenadna smrt". Iako se najpre spekulisalo da je uzrok smrti trovanje, majka Ana je to demantovala

Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa decu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dečaka, u zimskom periodu, kod dece koja ne doje, kod dece koja koriste cucle i najčešće u uzrastu od 4. do 6. meseca života. Sindrom iznenadne smrti starijeg deteta se javlja kod dece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi", kaže dr Snežana Rsovac.

Sindromom iznenadne smrti (SIDS) smatra se stanje kada dete mlađe od godinu dana umre, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo.

Smatra se da je iznenadna smrt uslovljena postojanjem više faktora. U svetu trenutno postoji veliki broj istraživanja uzroka iznenadne smrti, jer i pored svih raspoloživih dijagnostičkih mogućnosti i obdukcionih nalaza, uzrok veoma često ostane nerazjašnjen.

Kada govorimo o uzrocima iznenadne smrti odojčeta ispitivanja idu u pravcu respiratornih poremećaja po tipu centralnog hipoventilacionog poremećaja, poremećaja funkcija centralnog nervnog sistema i centra za kontrolu budnog stanja, gušenja (koje nastupa najčešće kao posledica regurgitacije želudačnog sadržaja i aspiriranja u disajne puteve), poremećaja srčanog ritma.

Američki nacionalni zdravstveni instituti kao najčećše faktore koji dovode do SIDS-a navode sledeće:

 - beba se teško budi  - poteškoće organizma da detektuje višak ugljen-dioksida u krvi  - spavanje na stomaku ili na boku  - spavanje na izrazito mekanim površinama  - spavanje s roditeljima  - prerano rođenje ili mala težina na rođenju  - izloženost bebe duvanskom dimu – i tokom majčine trudnoće i po rođenju deteta

 - nedovoljna prenatalna nega  - siromaštvo  - to što je beba jedna od blizanaca ili trojki, četvorki itd.  - kratak razmak između trudnoća

Prevencija

Što se tiče načina odbrane od mogućnosti za pojavu sindroma iznenadne smrti, sajt LiveScience izneo je preporuke Američke pedijatrijske akademije. Stručnjaci iz ove institucije savetuju:

 - Neka beba spava na leđima. (Prema podacima Američke pedijatrijske akademije, ovo smanjuje verovatnoću za SIDS za čak 50 odsto.)  - Dete bi trebalo da spava na tvrđoj podlozi.  - Beba ne bi trebalo da deli postelju, tj. da spava s roditeljima. S druge strane, preporučuje se da bebin krevetac bude u sobi u kojoj spavaju i roditelji.  - U krevecu ne treba da budu jastučići, bespotrebni ćebići i plišane igračke.  - Temperatura ne bi smela da bude previsoka.  - Ne koristite proizvode koji se mogu pronaći na tržištu, a koji se reklamiraju kao preventive za sindrom iznenadne smrti jer nijedan od njih nije odobren od strane zvaničnih institucija, niti testiran na bezbednost i efektivnost.  - Ne primoravajte bebu da koristi cuclu, ali joj je, ukoliko ona to želi, dajte tokom dremke ili spavanja.  - Uz to, nacionalni zdravstveni instituti preporučuju i dojenje kao odličnu zaštitu jer se tako smanjuje verovatnoća da će se razviti infekcije disajnih puteva.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SMRT DETETA JE NAJVEĆI GUBITAK!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...