SAT LEKARA KOJIM JE PROGLAŠENA SMRT KENEDIJA OSVANUO NA HORGOŠU: Rimski novac, nakit, ikone, oružje i slike! Evo čega su se sve nagledali srpski carinici
Foto: Printscreen YouTube, Carina Srbije

Trgovina ukradenim umetninama i antikvitetima cveta na Balkanu

SAT LEKARA KOJIM JE PROGLAŠENA SMRT KENEDIJA OSVANUO NA HORGOŠU: Rimski novac, nakit, ikone, oružje i slike! Evo čega su se sve nagledali srpski carinici

Crna Hronika -

BEOGRAD - Sat lekara koji je proglasio smrt ubijenog američkog predsednika Džona Kenedija zaplenjen na Horgošu samo je jedna od umetnina koje su šverceri pokušali da prenesu preko srpske granice.

Poslednji podaci Uneska pokazali su da trgovina ukradenim umetničkim delima i antikvitetima na Balkanu u procvatu te da je na listi najčešćih krivičnih dela odmah iza trgovine drogom, oružjem i ljudima.

U Upravi carina su rekli da je ove godine porasla zaplena švercovanih antikviteta i umetnina.

"Krijumčari se rimski novac, antički nakit, slike, vredne knjige, ikone, stari crkveno-službeni predmeti, oružje, satovi. Među raritetima koji su zaplenjeni je violina iz 1900, mermerna bista "Portret devojčice" Antuna Avgustinčića" kažu u Upravi carina.

"U poslednjih 10 godina iz naše zemlje ukradeno je više od 10 hiljada ikona i drugih religihjskih artefakata", rekli su u Ministratsvu kulture. U Arheološkom institutu tvrde da je srpsko arheološko blago glavni sanabdevač crnog tržišta u Evropi. Profesor Miomir Korać ukazao je neodgovarajuću zaštitu arheološih lokaliteta koje kradljivi protražuju i na blagu kaznenu politiku.

List objavljuje i mišljenje istoričara umetnosti Jovana Despotovića da područje Srbije polako postaje jedno od najprivlačnijih za kradljivce umetničkih predmeta.

Odmah posle zemalja koje su tradicionalno na vrhu - Grčke, Italije, Turske i Rusije. On je ukazao i na to da se umetnine povremeno pojavljuju i na ilegalnom tržištu Srbije ali evropskim prestonicana gde se gotov slobodno prodaju, jer za njima nije raspisana poternica niti se zna pravo poreklo u trenutku prodaje.

Podsetimo, srpski carinici su u saradnji sa policijom 11. decembra 2017. godine, na graničnom prelazu Horgoš, zaplenili 13 satova od kojih se za primerak džepnog sata "patek filip" iz 1921. sumnja da ima veliku kolekcionarsku vrednost.

"Reč je o jednom od najpoznatijih satova na svetu, a kada se zna da su to satovi iz limitiranih serija, ne isključujemo mogućnost da je pripadao nekoj poznatoj ličnosti, što mu dodatno diže vrednost", kaže načelnik Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina Ivan Ribać i dodaje da "u ovom tenutku ne isključujemo mogućnost da je potekao iz nekog krivičnog dela, kao što je pljačka privatne kolekcije ili zalagaonice na Zapadu, što ćemo svakako proveravati u nastavku našeg rada na ovom slučaju."

Pored vrednih satova, otkrivena su i tri prstena sa dragim kamenjem i jedan zlatni broš.

foto: Carina Srbije

Oko ponoći je na ulazu u zemlju detaljno pregledan ''Volvo V5'' beogradskih registarskih oznaka kojim su trojica srpskih državljana putovala iz Minhena u Beograd.

Vozač automobila, 77-godišnji Beograđanin, je cariniku prijavio da sa sobom nosi 12 litara vina i slatkiše, dok su njegovi saputnici - otac i njegov 30-godišnji sin rekli da nemaju ništa sem ličnog prtljaga.

foto: Carina Srbije

Carinici su međutim u prtljagu 30-godišnjeg saputnika pronašli čak 11 muških ručnih i džepnih satova poznatih robnih marki kao što su ''lovental", "omega'', ''zenit'' , prsten sa zelenim kamenom za koji se sumnja da je reč o smaragdu, kao i jedan zlatni broš.

U ličnoj torbici vremešnog vozača, carinici su potom otkrili i džepni sat marke ''patek filip'' za koji se sumnja da ima značajnu kolekcionarsku vrednost, kao i još jedan, takođe vredan ručni sat marke ''Audemars piguet''. Potom su u novčaniku istog putnika pronađena još dva prstena od belog zlata sa dijamantima.

foto: Carina Srbije

"Јasno je da je reč o krijumčarenju veoma vrednih kolekcionarskih eksponata. Primera radi, džepni časovnik "patek filip" iz 1921. godine, bez mehanizma je težak oko 117 grama i napravljen od 18-karatnog zlata. Vrednost ovakvih primeraka može da dostigne vrtoglave cifre na kolekcionarskim aukcijama, ali mi ćemo o vrednosti moći nešto da kažemo tek nakon stručne ekspertize", kaže Svetozar Nakarada, šef Odseka za suzbijanje krijumčarenja Subotica.

(Kurir.rs/Fonet/Blic/Foto: Youtube printscreen/Carina Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kenedi je živ ili su ga ubili iluminati! 10 senzacionalnih teorija zavere o atentatu na DŽFK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track