HRONIKA KROZ VEKOVE: Lažni Princip pokrao Branislava Nušića

Od čuvenog pisca ukrao zlatnu tabakeru i pretopio je

HRONIKA KROZ VEKOVE: Lažni Princip pokrao Branislava Nušića

Crna Hronika -

Jerbić koji je evidentiran u policijama svih većih gradova Kraljevine SHS, priznao je da je Branislavu Nušiću ukrao zlatnu tabakeru kad je putovao iz Beograda u Sarajevo

Sarajlija Ivica Jerbić, lopov i prevarant koji se jedno vreme lažno predstavljao i kao Stevan Princip, rođeni brat Gavrila Principa, priznao je sarajevskoj policiji nakon hapšenja zbog više krađa i prevara da mu se na meti našao i najpoznatiji srpski dramski pisac Branislav Nušić, preneo je list Večernje vreme u februaru 1925.

Naime, Jerbić koji je evidentiran u policijama svih većih gradova Kraljevine SHS, priznao je da je Branislavu Nušiću ukrao zlatnu tabakeru kad je putovao iz Beograda u Sarajevo. Tabakeru je, kao i gotovo sve vredne predmete koje je sticao krađom, prodao najpoznatijem juveliru iz Rume. On je potom skinuo Nušićev monogram s tabakere i poslao je u Zagreb da se prelije.

Prethodno, Jerbić je u Beogradu izvršio i nekoliko ucena, i to zajedno sa svojom partnerkom, Zagrepčankom Keti Miler. Oboje su bili poznati u beogradskim visokim krugovima, rasipali su se novcem, ali niko nije znao čime se tačno bave.

Ubrzo su postali sumnjivi i policiji, koja je počela da ih prati. Otkriveno je da su pljačkali oženjene bogate intelektualce, tako što bi ih Milerova najpre zavela, a potom dovodila u njihov zajednički stan. U trenutku kad bi imali seks, Jerbić bi upadao u stan glumeći ljubomornog muža. Kako bi izbegle skandal, žrtve bi pristale da ljubomornom mužu isplate ogromne svote novca, koji su lažni ljubavnici potom delili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track