OSUĐEN ZA UBISTVO OD PRE 16 GODINA: Ubio čoveka auto-dizalicom, dobio 10 godina
Foto: Privatna arhiva

PRESUDA

OSUĐEN ZA UBISTVO OD PRE 16 GODINA: Ubio čoveka auto-dizalicom, dobio 10 godina

Crna Hronika -

Sud utvrdio da je Marko Milovanov 2. marta 2002. ubio Tihomira Ponjevića (23), nakon čega je s pomagačima telo odneo na put i ostavio ga da izgleda kao da ga je pregazio auto

Marko Milovanov (39) iz Tovariševa kod Bačke Palanke osuđen je na 10 godina zatvora pošto je sud utvrdio da je 2. marta 2002. godine udarcima auto-dizalicom usmrtio Tihomira Ponjevića (23) iz sela Obrovac.

Podsetimo, telo nesrećnog mladića nađeno je na putu u Tovariševu i sve do maja 2015. slučaj se vodio kao nesreća, pošto je Ponjević proglašen žrtvom nesavesnog vozača koji ga je pregazio i pobegao.

Pretilo mu 15 godina

- Milovanov je kriv. On je bio sposoban da shvati značaj svog dela. Zbog toga ga osuđujem na 10 godina zatvora. Odlučio sam se za ovu kaznu imajući u vidu kao olakšavajuću okolnost da je otac jednog maloletnog deteta. Ovde se radi o jedinstvenoj situaciji u kojoj ima propusta u radu policije, ali, nažalost, za to nemamo dokaze. Na koji način je Milovanov uspevao da to prikriva toliko godina, nikada nećemo saznati, a nažalost i lica koja su prikrivala svih ovih godina sada ne mogu da se gone jer je njihov predmet zastareo. Šta se u Milovanovoj glavi dešavalo svih ovih godina dok je ćutao, samo on zna - obrazložio je sudija Vidoje Mitrić. Inače, sud je Milovanova maksimalno mogao da osudi na 15 godina.

foto: Slađana Stojanović

Dok je slušao izricanje presude, Milovanov je bio hladnokrvan, bez ikakvih reakcija na licu. Prema optužnici, Milovanov je ispred tadašnje diskoteke „Točak“ lišio života Ponjevića, nakon kraće svađe u lokalu tako što ga je udario auto-dizalicom u glavu dok je ležao na putu, i to u momentu dok je Ponjevića šutirala grupa mladića. Potom su Milovanov i pomagači mrtvog Tihomira odvezli „renoom 4“ i ostavili ga na prometnom putu, namestivši ga tako da izgleda kao da ga je udario automobil. Iako su u uklanjanju tragova zločina Milovanovu pomagala i trojica mladića, oni danas ne mogu da odgovaraju.

Nakon zločina Milovanov je vodio normalan život, a posle nekoliko godina se oženio i dobio dete. Za sve to vreme porodica žrtve upirala je prstom u njega, ali je slučaj vođen kao saobraćajna nesreća, za šta je porodica žrtve krivila penzionisanog policajca Rajka Grahovca i oca optuženog Milovanova.

Nameštali komšiji

- Od prvog dana smo znali ko je ubica našeg Tihomira, ali niko od nadležnih nije hteo da reaguje, iako je sada pokojni Tihomirov otac Kosta svaki dan išao u policiju da traži pravdu. Iza tog prikrivanja stajali su otac Marka Milovanova i penzionisani policajac Rajko Grahovac, koji su hteli da krivicu bace na Vinka Džakića, koji je inače naš komšija i koji je zatekao Tihomira na putu i odvezao ga u Hitnu pomoć. To svi u selu znaju, ali svi su se njih plašili i niko nije smeo da kaže javno - rekao je tokom svedočenja Simo Knežević, zet žrtve.

Porodica očajna zbog kazne

UPLAKANI IZAŠLI IZ SUDNICE

Nakon izricanja presude, Tihomirove sestre Nevenka i Snežana, kao i zet Sima izašli su plačući iz sudnice.

- Ne shvatam kako je olakšavajuća okolnost što ima maloletno dete. Pa to dete je dobio nakon što je ubio Tihomira i dok je ćutao svih ovih godina! Ovo je bruka i sramota za pravosuđe. A sramota je i što je posle hapšenja u pritvoru bio samo tri-četiri meseca i od tada je na slobodi - rekao nam je jedan od prisutnih u sudnici.

Slađana Stojanović - Foto: PrintScreen; Slađana Stojanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track