APELACIONI SUD: Odbijen zahtev Miškovića za 12 puta manje jemstvo
Foto: Vladimir Šporčić

postoji opasnost od bekstva

APELACIONI SUD: Odbijen zahtev Miškovića za 12 puta manje jemstvo

Crna Hronika -

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odbio zahtev vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića da mu sud vrati 11 od 12 miliona evra položenog novca na ime jemstva, jer smatra da i dalje postoji isti stepen opasnost od njegovog bekstva, kao u vreme kada mu je pomenuti iznos za jemstvo određen (u julu 2013. godine).

Ovom odlukom potvrđeno je rešenje Specijalnog suda od 11. decembra 2017. kojim je odbijen predlog Miškovićevog branioca da se jemstvo od 12 miliona evra u gotovini zameni za manji iznos i odredi jemstvo od milion evra ili u stavljanje hipoteke za iznos jemstva na nepokretnostima koje su u Miškovićevom vlasništvu.

Prema stavu Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno zaključio da kod Miškovića postoje neizmenjene porodične, lične i imovinske prilike, kao i da se protiv njega vodi krivični postupak zbog krivičnog dela poreska utaja izvršena pomaganjem, precizirala je portprol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

foto: Nebojša Mandić

Specijalni sud je pravilno imao u vidu težinu krivičnog dela za koje postoji opravdana sumnja da je okrvljeni izvršio - pomaganjem sinu Marku, kako bi privredno društvo "Mera invest" izbleglo plaćanje poreske obaveze od oko 320 miliona dinara.

"Sve navedene okolnosti ukazuju da postoji isti stepen opasnosti od bekstva okrivljenog ako i u momentu kada je prema njemu određeno jemstvo u iznosu od 12 miliona evra, jer se radi o licu koje ima brojne lične poslovne i licne kontakte u zemlji i inostranstvu", dodala je Piljić.

Sud je posebno uzeo u obzir da Mišković ima konterolnu funkciju u više pravnih lica koja su registrovana u inostranstvu, da je predsednik "Delta holdinga" - poslovnog sistema koji posluje u zemlji i inostranstvu, kao i da ima izuzetno visoke prihode, ne samo na nivou Republike Srbije, već i šire posmatrano.

Zbog toga, prema zaključku Apelacionog suda, postoji osnovana bojazan da bi Miroslav Mišković sredstva kojima raspolaže mogao da iskoristi radi skrivanja ili bekstva.

Drugom odlukom, Apelacioni sud je odbio žalbu Miškovićevog branioca i potvrdio rešenje Specijalnog suda od 4. decembra 2017. godine kojim je prema Miškoviću određena privremena mera oduzimanja imovinske koristi do iznosa 320,3 miliona dinara, dodala je Piljić.

foto: Nebojša Mandić

Tom merom, Miškoviću je zabranjeno otuđenje, opterećenje i svako drugo raspolaganje pravom svojine ili bilo kojim drugim stvarnim pravom na porodičnoj stambenoj zgradi i garaži u Beogradu.

Inače, u Specijalnom sudu u Beogradu krajem januara biće nastavljeno ponovoljeno suđenje vlasniku "Delta holdinga" njegovom sinu Marku i ostalim optuženim za utaju poreza, kao i optuženima u slučaju oštećenja Fabrike maziva iz Kruševca.

Miroslavu Miškoviću se ponavlja suđenje zbog optužbi za pomaganje sinu da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, a zbog toga su optuženi i Živojin Petrović i Jadranki Bardić.

U ovom procesu ponovo se sudi i vlasniku Nibens grupe Milu Djuraškoviću takođe zbog utaje poreza, kao i zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio kruševački FAM (fabrika maziva).

Suđenje im se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru ukinio prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Djurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Djuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

Miškovići i Djurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012.

foto: Zorana Jevtić

Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Odlukom Apelacionog suda, "pala je" optužnica tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetili za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine.

U tom slučaju, sumnja se da su optuženi oštetili preduzeće iz Kruševca za iznos od oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra).

S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća bila i na optužnici za FAM, postupci su bili spojeni i u februaru 2015. godine je krenulo objedinjeno suđenje.

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine bilo razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih pa su im bile izrečene odvojene presude. Odlukom Specijalnog suda, postupak je ponovo spojen krajem septembra ove godine.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vladimir Šporčić/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: UHAPŠENIM ŠKALJARCIMA POTVRĐENA OPTUŽNICA! Evo za šta ih sud sve tereti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track