OVO ĆE BITI NAJČUVANIJI ZATVOR U SRBIJI: Legija prvi stanar u novom objektu u Pančevu?
Foto: Aleksandar Jovanović

srpski ADX

OVO ĆE BITI NAJČUVANIJI ZATVOR U SRBIJI: Legija prvi stanar u novom objektu u Pančevu?

Crna Hronika -

Novi zatvor maksimalne sigurnosti u Pančevu, koji je već prozvan ADX po kazamatu u Koloradu iz kojeg nema izlaska, biće najčuvaniji zatvor u Srbiji!

Najavljuje se da će tamo biti smešteni neki od najozloglašenijih kriminalaca. Međutim, još nije poznato da li će najpoznatiji srpski zatvorenik Milorad Luković (50) Legija da se seli iz „vazdušne banje“, kako u šali naziva zatvor u Požarevcu, i da li će u Pančevu biti prvi stanar!

foto: Aleksandar Jovanović

Legija je od maja 2004. bio u Centralnom zatvoru u Beogradu, a 12. jula 2010. promenio je adresu boravka i prebačen je u poseban deo zatvora „Zabela“, koji je zbog maksimalnih mera obezbeđenja odmah dobio naziv „srpski Alkatraz“.

Kazneno-popravni zavod u Pančevu, prema podacima Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, imaće kapacitet za smeštaj 500 zatvorenika.

- Prostiraće se na 10 hektara postojeće ekonomije, koja je u sastavu Okružnog zatvora u Pančevu, ali je odvojen u posebnu celinu koja se naslanja na ekonomiju „Nadel“ na Bavaništanskom putu. Kompleks se sastoji od 10 zgrada ukupne površine od 24.000 kvadrata i svi objekti su već završeni. Ugrađena je kompletna stolarija - prozori, vrata, kao i sanitarije, a sada su u toku završni unutrašnji radovi. Radovi na fasadama su završeni, kao i radovi na fekalnoj i kišnoj kanalizaciji. Trenutno se sređuju pristupne saobraćajnice - potvrdili su nam u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

foto: Aleksandar Jovanović

Rok za završetak radova je pomeren za proleće 2018. zbog veličine objekta, složenosti radova i posla komisije za tehnički prijem.

- Zatvor je građen u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila. Moći će da se poredi sa najsavremenijim zatvorima Evropske unije. Imaće najviši stepen obezbeđenja i biće opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, kontradiverziona vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Planirano je da celi kompleks bude ograđen dvostrukim redom ograde koje će biti pokrivene sistemom termalnih kamera najnovije generacije. Čitav kompleks će biti pokriven sa više stotina kamera za video-nadzor - kažu u Zavodu.

Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega je Razvojna banka Saveta Evrope kreditirala 18 miliona evra, dok j sufinansiranje Republike Srbije pet miliona evra, namenjenih pre svega za opremanje objekata.

foto: Aleksandar Jovanović

- Zavod će imati oko 250 zaposlenih. Posedovaće i manji trening-centar za obuku kadrova, koji će koristiti i zaposleni iz drugih zavoda u Vojvodini, Beogradu kao i zaposleni u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Ćelije će biti opremljene nameštajem, interno proizvedenim u KPZ-u u Nišu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici i Vaspitnom-domu u Kruševcu. Reč je o krevetima, dušecima, posteljini, stolovima, stolicama i kasetama za garderobu.

Ovim su ostvarene značajne uštede u odnosu na tržišne cene. Ujedno su zaposleni osuđenici i štićenici, koji su obučeni za stolare, bravare i krojače, što utiče na njihovu resocijalizaciju i povratak na pravi put. Zavod će imati i poseban medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve. Blok će imati i svoj ultrazvuk, kao i stomatološku ordinaciju. Pored medicinskog, postojaće i sportski blok, kao i blok za edukaciju kako bi Uprava do 2020. nastavila da obučava osuđenike za zapošljavanje po isteku kazni - rekli su nam u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

foto: Aleksandar Jovanović

Mardelj sa obaveznom represijom!

Kaznionica maksimalne sigurnosti u Florensu u Koloradu, takozvani ADX, najčuvaniji je zatvor u Americi. Zatvor ADX osmišljen je 1963. kao zamena za „Alkatraz“. Otvoren je 1994. i tada je pojam zatvora dobio potpuno novo značenje. Tamo se obavezno koriste represivne tehnike izolacije! Osuđenicima je dozvoljeno napuštanje ćelija samo devet sati nedeljno. To znači da zatvorenici jedu, spavaju i obavljaju nuždu u svojim ćelijama. Ograničava im se pristup sunčevoj svetlosti i veštačkim izvorima svetlosti. U toj tvrđavi gotovo da ne postoji ljudska interakcija. Čelik i betonski kavezi uništavaju bilo kakvu mogućnost komunikacije među robijašima, dok je kontakt sa čuvarima veoma ograničen.

Toalet im izgrebao zadnjice

U Švedskoj, u jednom zatvoru kod Stokholma, najteži kriminalci kaznu služe u objektu koji ima saunu, teretanu i pogodnosti o kojima mnogi zatvorenici mogu samo da sanjaju. Neverovatno je da su oni uprkos svom luksuzu, protestovali zbog nekvalitetnog toalet-papira! Upravi su se žalili „da zbog grubosti hartije imaju izvesne povrede“, a njihova pritužba poslata je parlamentarnom zastupniku građana za pravdu.

(Kurir.rs/Alo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ORILA SE BANJA LUKA! Narod i vojska Republike Srpske spektakularno proslavili Dan RS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track