Najnovije vesti

AUSTRALIJANCI UHAPŠENI U BEOGRADU ZBOG ŠVERCA KOKAINA SELE SE U CZ: Čeka se molba Australije za izručenje
Foto: AP/Ilustracija

borba protiv droge

AUSTRALIJANCI UHAPŠENI U BEOGRADU ZBOG ŠVERCA KOKAINA SELE SE U CZ: Čeka se molba Australije za izručenje

Crna Hronika

Specijalni sud u Beogradu odredio je danas ekstradicioni pritvor dvojici australijskih državljana Tristanu Votersu (34) i Rohanu Arnoldu (44), koji su prošlog utorka (16. januara) uhapšeni u beogradskom hotelu Metropol palas zbog sumnje da su učestovali u međunarodnom švercu kokaina.

Voters i Arnold su do danas bili smešteni u Prihvatilištu za strance, a nakon odluke suda prebačeni su u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu (CZ).

Njima je sudija za prethodni postupak odredio ekstradicioni pritvor radi sprovođenja postupka za izručenje lica čije se izdavanje zahteva, a po raspisanim međunarodnim poternicama INTERPOL-a Kanbera, precizirala je portparol suda Bojana Stanković.

Ekstradicioni pritvor im je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će se sakriti ili pobeći u cilju ometanja postupka odlučivanja o zamolnici, dodala je Stanković. Napomenula je da protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi branioci imaju pravo da u roku od od tri dana od prijema rešenja ulože žalbu vanraspravnom veću suda.

Trećem uhapšenom u akciji u Metropolu, Dejvidu Kembelu (48), prošle sedmice je određen pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bekstva, zbog pišolja koji je kod njega pronađen odnosno zbog sumjne da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Sva trojica su uhapšena po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okvriru međuanrodne istrage šverca droge. Libanski državljanin Diab Geagea (40) koji je uhapšen tokom iste akcije u Metropolu takođe je u pritvoru zbog opasnosti od bekstva a zbog sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanje isprave, odnosno jer je imao lažni pasoš.

Inače, ekstradicioni pritvor može da traje najduže do izvršenja odluke o izručenju, ali ne duže od godinu dana od dana pritvaranja lica čije izručenje se zahteva, počev od 24. januara 2018, napomenula je Stanković.

Ona je dodala da sud, po isteku svaka dva meseca od pravnosnažnosti rešenja o određivanju pritvora, po službenoj dužnosti ispituje da li postoje razlozi za produženje ili ukidanje pritvora.

foto: Printscreen, Printscreen/rohanarnold.com

Prema odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, nadležni organi Australije dužni su da podnesu zamolnicu za njihovo izručenje u roku od 18 dana od dana pritvaranja, s tim da sud na zahtev nadležnog organa može da produži ovaj rok najviše do 40 dana. Ukoliko nadležni organi ne postupe u pomenutom roku, sud može da ukine pritvor Arnoldu Rohanu Piteru (Arnoldu Rohanu Peteru) i Votersu Tristanu Egonu Sebastijanu (Watersu Tristanu Egonu Sebastianu).

Što se tiče samog postupka izručenja traženih osoba, sudija za prethodni postupak preduzima odgovarajuće radnje po dostavljenoj zamolnici za izručenje i nakon toga dostavlja spise predmeta krivičnom vanraspravnom veću koje donosi odluku da li su ispunjene pretpostavke za izručenje.

Konačnu odluku o izručenju donosi Ministar pravde Srbije.

Što se tiče molbe Australije za njihovo izručenje, kako je Tanjugu danas rečeno u Ministarstvu pravde Srbije, ona još nije stigla.

U akciji koju su u Metropolu sproveli operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) uhapsili su Votersa, Arnolda i Kembela i tada su njih je zaplenili veliku količinu novca.

Reč je o 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa. Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto ilustracija AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: OSMI DAN OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Otkrivamo šta je prethodilo likvidaciji!?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...