ZEMUNCI I DALJE NE VRAĆAJU PARE OD OTMICA: Isparile sve pare iz Šilerove, a novac nikada nije pronađen
Foto: Privatna Arhiva, PrintScreen

milioni

ZEMUNCI I DALJE NE VRAĆAJU PARE OD OTMICA: Isparile sve pare iz Šilerove, a novac nikada nije pronađen

Crna Hronika -

Novac od otmica zemunskog klana nikada nije pronađen, a Milorad Ulemek Legija (49) i pripadnici te kriminalne grupe osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine i dalje državi duguju milione evra.

Legijina vila

Samo od otmica biznismena Miroslava Miškovića, Milije Babovića, Vuka Bajruševića i Suada Musića "zemunci" su inkasirali 16,5 miliona evra, ali taj novac nikada nije pronađen.

foto: Privatna Arhiva

- Sumnja se da je taj novac negde bio zakopan i da je mali krug ljudi znao za njega. Pretpostavljalo se je svedok saradnik Zoran Vukojević Vuk i ubijen zbog toga. Šuškalo se da je novac čak bio zakopan u dvorištima Dušana

Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića, ubijenih vođa zemunskog klana, i da je vila zbog toga ekspresno srušena 2003. godine. Sumnja se da je neko nakon ubistva Šiptara i Kuma namagarčio uhapšene "zemunce" i našao njihove pare zakopane u dvorištima vila - navodi naš sagovornik.

Legija je za tri sudska postupka u kojima je osuđen na po 40 godina zatvora dužan 1,5 miliona dinara, a sud je naložio da mu se zapleni pokretna imovina.

foto: EPA/Srđan Suki

Od optuženih u tim postupcima trajno je oduzeta imovina po Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom samo u dva postupka. Od Ulemeka je uzet njegov deo vile sa lokalom i garažom u ulici Ilije Stojadinovića 87 na Ceraku, ukupno 178,29 kvadrata. Ulemekova vila bila je procenjena na oko 250.000 evra. Šilerova je vredela 1,2 miliona evra. Od udovica Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma oduzeto je gradsko građevinsko zemljište od 21,28 ari u Šilerovoj ulici u Zemunu, gde je na početku akcije „Sablja” srušen nekadašnji tržni centar sa podzemnom garažom i bazenom.

foto: Privatna Arhiva

- Iako su odavno donete pravosnažne sudske odluke kojima je naloženo da on i osuđeni članovi tog kriminalnog ganga vrate novac, to je teško ostvarivo. Sud je naredio da im se zapleni sva pokretna i nepokretna imovina u određenoj protivvrednosti, ali joj je teško ući u trag. Oni navode da su bez sredstava i bez „cvonjka”, tako da će do naplate teško doći - kaže izvor "Alo!".

Tako osuđeni "zemunci" i dalje na ime sudskih troškova državi duguju 2,1 milion evra i 5.221.806 dinara. Po 350.000 evra sud i dalje potražuje od braće Aleksandra (41) i Miloša Simovića (38), Vladimira Milisavljevića zvanog Vlada Budala (42), Sretka Kalinića (44), Dušana Krsmanovića (38) i Milana Jurišića Jureta (42), čija je sudbina i dalje nepoznata.

Najveći deo novca je, prema presudi, uzimao Ulemek Legija. On je, prema izjavama svedoka saradnika, od tri otmice - Milije Babovića, Vuka Bajruševića i Suada Musića, uzeo polovinu novca - oko šest miliona evra.

foto: Privatna Arhiva, PrintScreen

Najviše novca, 10,5 miliona evra, osuđeni treba da isplate porodici biznismena Milije Babovića, a za kidnapovanje Vuka Bajruševića milion i po maraka u dinarima.

Za otmicu Suada Musića moraće da plate 350.000 maraka u dinarima. Bojani Bajrušević Jeremić, čijeg su brata Vuka oteli u novembru 2000, moraju da nadoknade 750.000 evra. Braća Simović i Milisavljević duguju za otmicu Miroslava Miškovića sedam miliona maraka u dinarskoj protivvrednosti i dva miliona maraka za kidnapovanje Dragoslava Vukovića.

(Kurir.rs/Alo, D.Ćuruvija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI ! EKSKLUZIVNO! IVANOVIĆA UBILA DVOJICA?! Novi detalji vezani za ubistvo u Kosovskoj Mitrovici!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track