(VIDEO) OVO JE POSLEDNJI SNIMAK ŠILEROVE NOĆ PRE RUŠENJA: Specijalci upali u luksuznu vilu! GLEDALI STE KAKO JE RUŠE, A EVO KAKO JE IZGLEDALA UNUTRA
Foto: Printscreen

AKCIJA 13. MARTA 2003. GODINE

(VIDEO) OVO JE POSLEDNJI SNIMAK ŠILEROVE NOĆ PRE RUŠENJA: Specijalci upali u luksuznu vilu! GLEDALI STE KAKO JE RUŠE, A EVO KAKO JE IZGLEDALA UNUTRA

Crna Hronika -

Vila u Šilerovoj, sedište zloglasnog zemunskog klana, srušena je 14. marta 2003. godine, a ovaj snimak pokazuje kako je izgledala akcija specijalaca veče pre.

Oni su upali u luskuzno izdanje i uhapsili one koje su tu zatekli, vidi se na snimku koji je objavila TV mreža Rudar 7.

foto: Printscreen

Naime, još se ne zna ko je tačno dao nalog za rušenje vile u Šilerovoj 38-40, a mediji u Srbiji su godinama pisali razne verzije ovog događaja.

Ipak, ostaje činjenica da je rešenje o uklanjanju bespravno sagradenog objekta na placu u ovoj zemunskoj ulici doneto 10. marta 2003, samo dva dana pre atentata na srpskog premijera Zorana Ðindica, a ono je započeto dva dana posle njegove smrti.

foto: Printscreen

Prvi kramp u zidine udaren je 14. marta 2003. godine u 15 časova, a kompletna zgrada srušena je 13 dana kasnije.

Kuća čiji je vlasnik bio pokojni vođa klana Dušan Spasojević, prema nekim procenama, vredela je tadašnjih 8,5 miliona maraka, a stvari koje su se u njoj nalazile retko su se mogle videti i na filmu.

foto: Printscreen

Upravo su ovakvim enterijerom „zemunci“ fascinirali svoje goste, koji su u Šilerovoj, između ostalog, mogli da se kupaju u olimpijskom bazenu sa mozaikom od retkog kamenja iz okeana, i to u obliku delfina, sede na garniturama od ponijeve dlake, hodaju po parketu od afričkog oraha, ali i da uživaju u staklenoj bašti s retkim tropskim biljem.

foto: Printscreen

- Objekat je obezbeđivao diskreciju jer je bio opasan zidovima visine sedam metara. Zbog toga je bio idealno mesto za nezaboravne žurke i druženja koji su organizovani za posebne moćnike u to doba. Svi oni su bili zaprepašćeni unutrašnjošću vile. Sve najskuplje što je postojalo tada bilo je u Šilerovoj - kaže sagovornik Kurira koji je radio na opremanju raskošnog zdanja.

Činjenice

DEO NEVIĐENOG LUKSUZA ŠILEROVE

- 50 velikih umetničkih slika u glavnoj i dve manje kuće

- staklo na stolariji je bilo popunjeno argonom, a ne običnim vazduhom

- jedan pločica za bazen koštala 380 nemačkih maraka

- dva parna kupatila

- gipsani radovi na 1.200 kvadrata

- stolarski radovi od najfinijeg punog drveta

- kovana ograda na stepeništu u kući koštala 50.000 maraka

- armatura zgrade je bila rađena gvožđem kao da je reč o atomskom skloništu

Srušena zbog DNK političara

Kako je Kurir nedavno otkrio, jedan od razloga za rušenje Šilerove je i skrivanje DNK političara koji su dolazili, naročito se kupali u bazenu, odakle bi kasnije mogao da se uzme DNK.

- Dan posle ubistva premijera Đinđića, u političkoj euforiji - da se na neki način osvete Dušanu Spasojeviću i „zemunskom klanu“ - doneta je odluka i počelo je rušenje objekata u Šilerovoj ulici. Ostaće večita dilema zbog čega je to ekspresno učinjeno bez bilo kakvog sudskog ili inspekcijskog rešenja. Spekulisalo se da je to učinjeno da bi se uništili tragovi boravka nekih ličnosti u Šilerovoj. Da se ne bi na kasetama videlo ko je sve dolazio kod Dušana Spasojevića - navodi Mile Novaković, bivši šef Uprave kriminalističke policije (UKP)i dodaje:

- Što bi se rušila zgrada, dovoljno je bilo pokupiti kasete i kompjutere... Ruši se bazen da se ne bi našle dlake, gde bi se DNK analizom utvrdilo ko se sve kupao u bazenu. Oni na koje se ciljalo su u svojim saopštenjima i svedočenjima ispričali da su dolazili u Šilerovu i brčkali se u bazenu.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV REKONSTRUKCIJA! EKSKLUZIVNO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja