(KURIR TV) ODLUKA VIŠEG SUDA U BEOGRADU: Saško Bogeski oslobođen za ubistvo provalnika u Žarkovu! Po izlasku iz sudnice poručio: Nikome ne bih poželeo ono kroz šta sam prolazio 5 godina!
Foto: Vladimir Šporčić

Tužilaštvo ga teretilo za prekoračenje nužne odbrane

(KURIR TV) ODLUKA VIŠEG SUDA U BEOGRADU: Saško Bogeski oslobođen za ubistvo provalnika u Žarkovu! Po izlasku iz sudnice poručio: Nikome ne bih poželeo ono kroz šta sam prolazio 5 godina!

Crna Hronika -

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu oslobodio je danas optužbi Saška Bogeskog koji je u maju 2013. godine nožem usmrtio provalnika Vladimira Manića u svom stanu u Žarkovu, jer je zaključio da je delovao u samoodbrani..

foto: Vladimir Šporčić

Ovo je prvostepena presuda i tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu. Sud je, međutim, pri stanovištu da je Bogeski delovao u nužnoj obrani - koja isključuje postojanje krivičnog dela, dok tužilaštvo smatra da je došlo do prekoračenja nužne odbrane.

Sudija Nataša Albijanić je u kratkom obrazloženju presude navela da tokom postupka nije dokazano da je počinio ubistvo u prekoračenju nužne odbrane, podsećajući da je tužilaštvo tokom postupka menjalo optužnicu.

foto: Vladimir Šporčić

"Okrivljeni je napre bio optužen za ubistvo, a potom za drugo krivično delo - ubistvo u prekoračenju nužne odbrane. Sud se u donošenju odluke vodio isključivo dokazima, pa je tako nesporno utvrđeno da je optuženi delovao u nužnoj odbrani zbog koje je nastupila smrt oštećenog", navela je sudija Albijanić.

Nakon izlaska iz suda Bogeski se kratko zahvalio svima koji su mu pružali podršku, ističući da nikome ne bi poželeo da doživi sve što je on preživljavao poslednjih 5 godina.

foto: Vladimir Šporčić

Podsetimo, u završnoj fazi suđenja, pred iznošenje završnih reči uoči presude, tužilaštvo je odlučilo da Bogeskog ne tereti za ubistvo, već prekoračenje nužne odbrane.

foto: Vladimir Šporčić

Na početku suđenja, kako je Kurir pisao, Bogeski je detaljno objasnio kako je te večeri sedeo u dnevnoj sobi kada mu je uplašena supruga prišla i rekla da u stanu imaju provalnika.

"Prestrašio sam se. Otišao sam do kuhinje, uzeo nož kako bih zaštitio porodicu i sebe. Dok sam hodao kroz stan, iznenada mi je lice obasjala svetlost telefona ili baterijske lampe. Video sam kako ka mojoj glavi ide nešto oštro. Tada sam počeo da mlatim nožem", ispričao je tada Bogeski kako je došlo do toga da čovaka koji im je ušao u kuću ubije kuhinjskim nožem.

foto: Vladimir Šporčić

Na sudu su kao poslednji dokaz izvedena dva audio snimka poziva njegove supruge Ire, upućena policiji. Na prvom čuje se kako obaveštava policiju da je provalnik u stanu i da hitno pošalju patrolu, dok tokom drugog razgovora moli za pomoć.

(Kurir.rs/Ivan Milićević/Foto: Vlada Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track