ALARMANTNO! DROGA PONOVO U SRPSKIM ŠKOLAMA: U Čačku pronađena tri kilograma skanka
Foto: Shutterstock

Opasne psihoaktivne supstance u blizini dece

ALARMANTNO! DROGA PONOVO U SRPSKIM ŠKOLAMA: U Čačku pronađena tri kilograma skanka

Crna Hronika -

Očigledno je neko pokušao da iskoristi škole za prodaju. Roditelji s nastavnicima i institucijama treba da naprave front protiv narkotika, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević

Čačak je potresla vest da su učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ našli čak tri kilograma droge skank i 50 grama spida koje je neko ostavio u dvorištu Tehničke škole, sa unutrašnje strane ograde, između škole i Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Milko Ikonić, direktor OŠ „Vuk Karadžić“, kaže da su se deca pred početak drugog časa u prepodnevnoj smeni obratila nastavniku, koji u prvom trenutku nije poverovao u njihovu priču.

- Rekao im je da odu i da mu donesu sumnjiv sadržaj, što su deca i učinila. Čim smo ustanovili o čemu je reč, obavestili smo policiju i oni su dalje preuzeli ovaj slučaj - kaže Ikonić.

Istraga u toku POLICIJA PRIVELA NEKOLIKO OSOBA

Zbog droge koja je nađena privedeno je nekoliko osoba iz Čačka, saznaje Kurir iz policije.

- I dalje se traga za vlasnikom paketa. Pretpostavlja se da je droga tu ostavljena da bi je neko sa te lokacije preuzeo, ali je očigledno došlo do nesporazuma prilikom preuzimanja, pa su narkotike našla deca - kaže naš izvor iz policije. On dodaje da je pomeranjem paketa s mesta gde se on prvobitno nalazio uništeni forenzički dokazi koji bi tokom istrage policiji mogli biti od koristi.

Odlično reagovanje

Ministar prosvete Mladen Šarčević u razgovoru za Kurir ističe da su deca i nastavnici odreagovali dobro.

- S kojom namerom je to neko ostavio, utvrdiće policija. Očigledno je neko pokušao da iskoristi škole za rasprodaju tih stvari. Sve će utvrditi policija. Deca su odreagovala dobro, a nastavnici znaju sve procedure u takvim situacijama. Naravno, da bi se ovakve stvari sprečile, najvažnija je edukacija, zajednički rad svih institucija, razgovor s roditeljima. Evo sada je trenutak da se roditelji u Čačku nađu i da sa nastavnicima naprave front protiv narkotika - kaže Šarčević.

Hvale se i na netu

Moguće da je neko zbog straha drogu ostavio ovako neplanirano, smatra kriminolog Zlatko Nikolić.

- Tolika količina droge se ne baca tek tako, jedan kilogram skanka košta 1.000 evra, a na ulici, kada se prodaje pomalo, vredi i do pet puta više. Postoje dve varijante. U bilo kojoj od njih stoji strah. Strah od toga da policija zatekne nekog s tom količinom droge. Ili strah od protivničke družine koju je neko, na primer, ojadio, pa se ipak odlučio da se otarasi droge koju je ukrao - kaže Nikolić.

Podsetimo, Srbiju je pre mesec dana potresao skandal zbog pojave grupe na Instagramu „Droga Srbija“, u kojoj su tinejdžeri ostavljali fotografije na kojima se vidi kako uživaju narkotike na javnim mestima, pa čak i u školi i pored policijskog automobila. Kurir je pisao i o Fejsbuk stranici „Beograd na vutri“, koja je imala čak 21.000 pratilaca.

ČINJENICE

Skank

Vrsta biljke kanabis, jakog i specifičnog mirisa. Može da opusti i umiri, ali i da učini da se osoba smeje, bude raspoložena i halucinira.

foto: Shutterstock

Spid

To je hemijska droga, načinjena od raznih derivata amfetamina. Najčešće se kristi ušmrkavanjem. Dejstvo počinje 15-30 minuta nakon uzimanja, a traje četiri do šest sati.

foto: Shutterstock

Kurir / S. SLAMNIG - D. ČEKOVIĆ

Foto: Shutterstock, Fonet, Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track