ODLUKA APELACIONOG SUDA: Đorđu Preliću smanjena kazna na 10 godina za učešće u ubistvu Brisa Tatona
Foto: Kurir štampano

četvrta presuda po redu

ODLUKA APELACIONOG SUDA: Đorđu Preliću smanjena kazna na 10 godina za učešće u ubistvu Brisa Tatona

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je kaznu navijaču Partizana Đorđu Preliću sa 12 na 10 godina za učešće u ubistvu francuskog navijača Brisa Tatona (28) u centru Beograda 2009.

Ovo je četvrta presuda po redu, a Preliću je kazna smanjena jer je sud zaključio da nije bio organizator nereda u kojima je stradao navijač iz Francuske.

foto: Privatna Arhiva

- Utvrđeno je da Prelić nije bio jedan od organizatora napada za smrt Tatona. Zaključeno da je bio istaknuti član navijačke grupe, a ne jedan od vođa navijačke grupe „Alkatraz“, čiji se čelnici terete za napad - kaže sagovornik “Alo!” iz Višeg suda.

Đorđe Prelić je na sednici Apelacionog suda izjavio da nije tukao Tatona i da je samo bio prisutan kada je izbila masovna tuča navijača Partizana i francuskog Tuluza na Obilićevom vencu 17. septembra 2009, neposredno pred utakmicu Partizan-Tuluz, a u kojoj je stradao Taton.

Preliću je dosad smanjena kazna tri puta. Viši sud ga je početkom 2011. prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvora.

foto: Nebojša Mandić

On je ranije u odsustvu bio pravosnažno osuđen na kaznu od 15 godina zatvora, ali mu je odobreno ponavljanje suđenja nakon što je uhapšen i izručen iz Španije u junu 2014. posle višegodišnjeg bekstva.

U junu prošle godine, na novom suđenju, kazna mu je smanjena na 12 godina, ali je njegova odbrana uložila žalbu na presudu kojom je bio osuđen za krivično delo teško ubistva kao jedan od organizatora nereda na Obilićevom vencu.

U kaznu mu se uračunava vreme u pritvoru i ekstradicionom pritvoru u Španiji, a nalazi se sve vreme u pritvoru. Na početku suđenja negirao je bilo kakvu vezu sa smrću Tatona, tvrdeći da nije ni učestvovao u tuči.

On za godinu i dana ima pravo da traži uslovni otpust, ukoliko za to ispuni uslove, nakon što odleži dve trećine kazne.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa huligana je 17. septembra 2009. pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su već odslužili kazne.

(Kurir.rs/Alo, D.Ćuruvija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) DA LI ĆE SRBIJA POVUĆI POTPIS SA BRISELSKOG SPORAZUMA?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track