Komisija o smrti kadeta u sredu završava rad

Kadeti

Komisija o smrti kadeta u sredu završava rad

Crna Hronika -
Inspektorat odbrane i nadležna komisija izveštaje o tome će predati ministru odbrane Draganu Šutanovcu

BEOGRAD - Komisija koju je formirao ministar odbrane kao i Inspektorat odbrane sutra će završiti rad u vezi utvrđivanja okolnosti pod kojima je došlo do pogibije dvoje kadeta Vojne akademije na poligonu "Pasuljanske livade" 18.juna.

Inspektorat odbrane i nadležna komisija izveštaje o tome će predati ministru odbrane Draganu Šutanovcu, izjavio je načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik Milivoje Pajović.

"Komisija za utvrđivanje uzroka i okolnosti nastanka vanrednog događaja, koju je u skladu sa svojim ovlašćenjima formirao ministar odbrane, u toku sutrašnjeg dana, potpisima svih članova, završiće svoj rad i zapisnik predati ministru odbrane", rekao je on.

Pajović je dodao da Inspektorat odbrane koji je, "u skladu sa svojim delokrugom rada i nadležnostima, utvrđivao eventualno postojanje organizacionih, sistemskih ili normativnih odstupanja od propisane regulative, takođe završava svoj rad i izveštaj će predati ministru odbrane".

"Izveštaj je dostupan i zameniku tužioca Višeg suda u Jagodini, u čijoj nadležnosti je dalje nadležno postupanje i javno saopštavanje detalja, vezanih za okolnosti ove nesreće", rekao je on.

Viši javni tužilac u Jagodini Miomir Vasić izjavio je u ponedeljak uveče da to tužilaštvo privodi kraju prikupljanje obaveštenja o pogibiji dvoje kadeta Vojne akademije na poligonu "Pasuljanske livade" posle čega će, uslediti pokretanje istrage protiv odgovornih.

Vasić je rekao i da će javnost biti blagovremeno obaveštena kada dođe do pokretanja istrage podsetivši da je tužilastvo uzelo izjave od povređenih kadeta kao i od onih koji su bili na mestu nesreće. On je naveo i da je na VMA obavljena obdukcija tela poginulih a da je izvršeno i veštačenje projektila koji je eksplodirao.

Vasić je dodao je i da je potrebno da se obave još neki dodatni razgovori u vezi ove faze postupka.

Dvoje kadeta je poginulo, a sedmoro ranjeno na "Pasuljanskim livadama" 18. juna u 9.05 sati, kada je jedan od kadeta pronašao projektil iz automatskog bačača granata.

Taj projektil je pronađen tokom redovnih aktivnosti u skopu priprema za završnu vežbu "Diplomac 2012" kadeta četvrte godine Vojne akademije.

Pripreme za tu vežbu su prekinute, kadeti i kadetkinje su se odmah vratili u Beograd, istragu o nesreći vodi i posebna komsija Ministarstva odbrane a po naredbi ministra odbrane, s dužnosti je, do njenog okončanja istrage, suspendovano pet nadležnih starešina.

Poginuli su kadeti Vojne akademije Milina Miletić (23) iz Gornjeg Mianovca i Filip Milojević (24) iz sela Gornja Trnava kod Topole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track