Žalba tužilaštva na Karadžićevo oslobađanje za genocid

Karadžić

Žalba tužilaštva na Karadžićevo oslobađanje za genocid

Crna Hronika -
Sudije su 28. juna Karadžića oslobodile jedne tačke optužbe za genocid, uz obrazloženje da tužilaštvo nije iznelo dovoljno dokaza koji bi podržali navode da je Karadžić odgovoran za masovna ubistva

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala najavilo je da će uložiti žalbu na odluku Sudskog veća da oslobodi Radovana Karadžića po jednoj tački optužnice za genocid.

Optužnica je teretila Karadžića u dve tačke za genocid i u devet tačaka za progone na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana dela, uzimanje talaca, nasilje i napade na civile.

Sudije su ga 28. juna oslobodile jedne tačke optužbe za genocid, uz obrazloženje da tužilaštvo nije iznelo dovoljno dokaza koji bi podržali navode da je Karadžić odgovoran za masovna ubistva, proterivanje i progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva iz bosanskih gradova od marta do decembra 1992. godine.

Sudsko veće, međutim, nije odbacilo preostalih 10 tačaka optužnice, među kojima je i ona za genocid u Srebrenici 1995. godine.

Karadžić je prethodno zatražio da bude oslobođen po svim tačkama optužnice, tvrdeći da Tužilaštvo nije iznelo nijedan dokaz kojim bi potkrepilo navode o njegovoj odgovornosti za zločine.

Pravila Haškog tribunala omogućavaju optuženima da zatraže oslobađanje po okončanju postupka tužilaštva.Tužilaštvo je danas podnelo zahtev za dozvolu da uloži žalbu na odluku suda o oslobađanju Karadžića po jednoj tački optužnice, ocenivši da su sudije pogrešile u tumačenju zakona i činjenica.

Poslednji svedok tužilaštva saslušan je 4. maja, a početak dokaznog postupka odbrane Karadžića predviđen je za 16. oktobar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track