ČUVAJTE SE FEJSBUK PREVARE: Zaradio 1,8 MILIONA dinara preko grupe! JAVITE SE NA OVAJ MEJL AKO SU VAS PREVARILI!
Foto: Shutterstock

Dolijao Pravio lažne internet naloge

ČUVAJTE SE FEJSBUK PREVARE: Zaradio 1,8 MILIONA dinara preko grupe! JAVITE SE NA OVAJ MEJL AKO SU VAS PREVARILI!

Crna Hronika -

Lisice na ruke Marinike P. uhapšen zbog sumnje da je postavio stranicu „Nemačka - posao“ i tražio od korisnika da mu slikaju platne kartice, s kojih je skidao novac

Marinike P. (27) iz okoline Vršca uhapšen je juče zbog sumnje da je prevarama na Fejsbuku zaradio više do 1,8 miliona dinara. U akciji su učestvovali i pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP, koji su mu stavili lisice na ruke.

Osumnjičeni je od kraja 2017. godine do trenutka hapšenja preuzimao naloge na pomenutoj društvenoj mreži, lažno se predstavljao ljudima koji su bili u njegovoj listi prijatelja i tražio da mu hitno šalju novac kako bi im pronašao posao u inostranstvu.

Nađena i droga

- Sumnja se da je od korisnika tražio da fotografišu platne kartice i pošalju mu parametre potrebne za plaćanje sa njih. Takođe, zahtevao je da mu uplate 1.250 dinara tako što će na internet stranici „Nemačka - posao“ ostaviti svoje podatke, kao i podatke o platnoj kartici - kaže izvor upućen u dešavanja i napominje da je Marinike sam kreirao ovu stranicu upravo sa namerom da prevari građane.

Njemu je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će biti priveden Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

- Osumnjičeni je zloupotrebljavao platne kartice više ljudi i sa njihovih računa skidao novac, koji je nakon toga slao na svoje račune. On je na ovaj način prikupio 1.800.000 dinara - kaže izvor iz istrage.

Prilikom pretresa njegovog stana policija je pronašla 312.000 dinara u gotovini, kesicu ekstazija, semenke marihuane, kao i računarsku bazu sa zloupotrebljenim platnim karticama.

Veliki broj oštećenih

Pošto se sumnja da je broj oštećenih veći nego što je dosadašnjim radom utvrđeno, MUP je pozvao sve građane koji sumnjaju da su oštećeni na ovaj način da svoje podatke proslede na mejl adresu vtk“mup.gov.rs ili da se jave Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP na broj telefona 011/3540-231, tokom radnog vremena.

foto: Dragana Udovičić

Još jedna prevara na Fejsbuku

LAŽNI SERGEJ VARAO NAROD

Šapčanin Filip J. (23) uhapšen je pre dve godine zbog sumnje da se mesecima lažno predstavljao kao glumac Sergej Trifunović koristeći više lažnih profila na Fejsbuku i tako građane dovodio u zabludu da uplaćuju novac za Trifunovićevu humanitarnu organizaciju. Umesto Trifunovićeve fondacije, zapravo se radilo o računima koje je osumnjičeni otvorio kako bi preuzimao protivpravno stečeni novac.

Kurir / D. Stamenković - J. Ivić

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

ČUVAJTE SE PREVARA! Naručio preko neta skupi hard disk, dobio kinesku budževinu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track