NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK U ZATVORU: Osuđenici farbali jaja i poštovali vaskršnji post
Foto: Shutterstock

PROSLAVA

NAJVEĆI HRIŠĆANSKI PRAZNIK U ZATVORU: Osuđenici farbali jaja i poštovali vaskršnji post

Crna Hronika -

Sveštenici služili pred osuđenicima liturgiju, u većini kazneno-popravnih zavoda u Srbiji izgrađene su crkve i kapele

Osuđenici koji služe kazne u srpskim zatvorima i ove godine su svečano obeležili najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Svi osuđeni su, u skladu sa zakonom, mogli u potpunosti da ostvare svoja verska prava. Stoga, na dan Vaskrsa, u zavode su dolazili sveštenici i služili svetu liturgiju.

Služila se molitva

- Sveštenici koji obavljaju službu duhovnika u srpskim zatvorima dolazili su i služili svetu liturgiju tamo gde postoje crkve i kapele, a većina ustanova ima izgrađene crkve i kapele. U ostalim ustanovama u kojima postoje odgovarajući verski prostori sveštenici su dolazili da pričešćuju i služe odgovarajuće molitve - navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako kažu, u zavodima se svake godine uoči Vaskrsa farbaju jaja.

- Farbana jaja, simbol vaskrsenja, ne samo da su se farbala u samim zavodima već su ih donosili i članovi parohijskih crkava, uz druge prigodne darove. Posebna svečanost organizovala se u kazneno-popravnim zavodima u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Okružnom zatvoru u Beogradu... - kažu u Upravi.

Osuđeni su se, navode, prijavljivali i na posni režim ishrane.

foto: Dragana Udovičić

Post po zakonu

- U periodu koji prethodi Vaskrsu, tokom Velikog posta, osuđenici pravoslavne vere prijavljivali su se na posni režim ishrane, što im je takođe omogućeno zakonom. Osim toga, prisustvovali su službama koje su služene u većini ustanova - rekli su nam u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Poseban režim ishrane

ULEMEK POSTI SVIH ŠEST NEDELJA

Milorad Ulemek Legija, bivši komadant JSO i jedan od najpoznatijih srpskih zatvorenika, svake godine poštuje vaskršnji post, koji traje šest nedelja. U tom periodu, Legija, koji se nalazi u strogo čuvanom delu zatvora Zabela kod Požarevca, ne uzima mrsnu hranu i pridržava se posnog režima ishrane.

Kurir / D. STAMENKOVIĆ

Foto: Dragana Udovičić, Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kopti dolaze do Hristovog groba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track