DANAS PRESUDA KONTRAVERZNOM BIZNISMENU: Kosmajcu dve godine robije ili oslobađajuća
Foto: Zorana Jevtić

VIŠI SUD

DANAS PRESUDA KONTRAVERZNOM BIZNISMENU: Kosmajcu dve godine robije ili oslobađajuća

Crna Hronika -

Zvezdarac je platio jemstvo od 200.000 evra da bude pušten, a sud mu je blokirao raspolaganje imovinom

Viši sud u Beogradu objaviće danas presudu kontroverznom biznismenu Dragoslavu Kosmajcu, koji je zajedno s dvojicom geodeta Dragim Milidragom i Milanom Rapićem optužen za malverzacije s građevinskim zemljištem na Zvezdari.

Kosmajac je tokom čitavog postupka negirao krivicu da je podstrekivao dvojicu geodeta na zloupotrebu službenog položaja, koji su, prema navodima optužnice, upisali njega kao vlasnika parcela od oko 7,5 ari, čime je država oštećena za oko 95.000 evra. Do preokreta na suđenju došlo je nakon saslušanja veštaka koji su potvrdili da zemlja za koju se tereti Kosmajac nikada nije bila u vlasništvu države, već u privatnom, što je Kosmajac i tvrdio u svojoj odbrani.

Tužilaštvo je nakon veštačenja ipak ostalo pri optužnom predlogu, a tokom izlaganja završnih reči predložilo je da sva trojica optuženih budu proglašeni krivim i osuđeni na najmanje dve godine zatvora. Kosmajčeva odbrana zatražila je oslobađajuću presudu, pozivajući se najpre na rezultate veštačenja.

Kosmajac je javnosti postao poznat nakon što ga je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare 2014. godine označio kao najvećeg narko-bosa. Nakon toga oformljena je specijalna jedinica koja je trebalo da dokaže Kosmajčevu umešanost u šverc droge, ali se to nije desilo. U novembru iste godine je uhapšen, a nakon što je platio jemstvo od 200.000 evra pušten je da se brani sa slobode, dok mu je raspolaganje imovinom onemogućio sud.

I. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track