Najnovije vesti

APLAUZ U SUDNICI: Kosmajac oslobođen krivice, vraćen mu pasoš i dozvoljeno da napušta zemlju
Foto: Zorana Jevtić

APLAUZ U SUDNICI: Kosmajac oslobođen krivice, vraćen mu pasoš i dozvoljeno da napušta zemlju

Crna Hronika

Viši sud u Beogradu oslobodio je danas krivice kontroverznog biznismena sa Zvezdara Dragoslava Kosmajca (64), koga je tužilaštvo teretilo za malverzacije sa građevinskim zemljištem na Zvezdari. 

Krivice su oslobođena i dvojica geodeta Dragi Milidrag i Milan Rapajić, kojima se sudilo zajedno sa Kosmajcem, a u kratkom obrazloženju presude, sudija Tatjana Sretenović je navela da nije bilo dokaza za Kosmajčevu krivicu.

Izricanje presude propraćeno je gromoglasnim aplauzom Kosmajčeve porodice i priajtelja, koji su danas sa njim došli na izricanje presude.

Inače, ovo je prvostepena presuda na koju Više tužilaštvo može da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

foto: Nebojša Mandić

Tužilštvo tereti Kosmajca da je podstrekao geodete da zloupotrebe službeni položaj, tako što su mu pomogli da stekne pravo svojine na spornoj parceli 5000/1 na Zvezdari i pribavili mu imovinsku korist od 11,9 miliona dinara, za koliko je oštećena Republika Srbija.

Međutim, prema zaključku iz nalaza veštaka, "katastarska parcela 5000/1 nikada nije bila obuhvaćena aktom o eksproprijaciji", što znači da država nije bila vlasnik zemljišta, pa nije ni oštećena.

U ovom slucaju sporan je upis jednog dela zemljišta, na parceli 5000/1, koje je država, kako tvrdi tužilaštvo, 1954. godine eksproprisala za potrebe Saveznog hidrometeorološkog zavoda na Zvezdari.

Kosmajac je sudu ranije dostavio kopiju plana na osnovu koje tvrdi da parcela 5000/1 nikada nije eksproprisana, kao i uverenje od Republickog geodetskog zavoda od 31. maja ove godine, kojim se konstatuje da na toj parceli nikada nije vršena eksproprijacija zemljišta.

Takođe je dostavio uverenje od RGZ zavoda od 29. maja 2017. godine, kojim je utvrđeno da država nikada nije bila, niti je sada, upisana kao korisnik pomenute parcele.

foto: Zorana Jevtić

Kosmajac se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, jer je, prema optužnici, dvojicu geodeta podstrekao na zloupotrebu službenog položaja.

Milidrag je optužen za zloupotrebu službenog položaja, a Rapaić za pomaganje u izvršenju tog dela.

Kosmajac je bio uhapšen u novembru 2014. godine u Beogradu, u svojoj kući na Zvezdari, nakon što je dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima, ali za to nikada nije optužen zbog nedostatka dokaza.

Nakon što je položio jemstvo od 200.000 evra u februaru 2015. godine, ukinut mu je pritvor i od tada se brani sa slobode.

O jemstvu, kao i privremeno zaplenjenim lokalima sud nije još odlučivao. To se očekuje po pravosnažnom okončanju postupka, koji zavisi od žalbe i odluke Apelacinonog suda.

(Kurir.rs/I. Milićević/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) VUČIĆ I BORISOV O SAMITU U SOFIJI! Kosovo je pozvano da učestvuje?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...