KURIR TV NA MESTU PADA VOJNOG AVIONA KOD KOVAČICE: Pilot super galeba G4 poginuo, drugi u teškom stanju hitno transportovan na VMA PAD SE ČUO KAO UDAR GROMA
Foto: Dragana Udovičić

Piloti se Katapultirali, meštani tvrde da je motor prestao da radi

KURIR TV NA MESTU PADA VOJNOG AVIONA KOD KOVAČICE: Pilot super galeba G4 poginuo, drugi u teškom stanju hitno transportovan na VMA PAD SE ČUO KAO UDAR GROMA

Crna Hronika -

Super galeb G4 Vojske Srbije je trenažni avion koji je bio na redovnoj letačkoj obuci. Reč je o avionu sa turbo-mlaznim motorom. Poginuli i povređeni pilot pripadali su 252. eskadrili RV i PVO, stacioniranoj na aerodromu u Batajnici. Pre godinu dana kod Šapca dogodila se skoro identična tragedija

1 / 37 Foto: Dragana Udovičić

BEOGRAD/KOVAČICA - Vojni avion super galeb G4 Vojske Srbije sa dva pilota srušio se jutros posle 9 časova, na obodu Kovačice.

Pilot i kopilot su se katapultirali. Major Robert Kaloci poginuo je na mestu, a povređeni major Aleksandar Matić je u teškom, ali stabilnom i svesnom stanju hitno prebačen i zbrinut na VMA.

foto: Dragana Udovičić

Avion je pao na njivu, u selu Idvor kod Kovačice, a meštani-očevici tvrde da se u jednom trenutku čak i čulo kako je motor prestao da radi.

foto: Dragana Udovičić

- Bio sam kod kuće kada se začuo prestanak rada motora aviona i video da su se dva pilota katapultirala. Na licu mesta se može videti i krater - ispričao je D. B. iz Kovačice za beogradske medije.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Pad se čuo kao udar groma

Očevici su za Kurir ispričali da je u trenutku pada na okolnim njivama bilo i puno ratara koji su radili u polju kao i da se prvo čulo kako avion preleće pa da je u jednom trenutku izgledalo kao da je motor stao, a onda se čuo udar poput groma. Na tlu se, kažu, vidi i krater na mestu gde je avion pao.

- Bio sam na pijaci kad sam video padobrane veoma visoko... Mislio sam da je neka vežba, ali posle pola sata čuo sam da je pao avion, otišao sam tamo, zatekao kacige i sedište... shvatio sam da su se katapultirali... - ispričao je Kuriru jedan od očevidaca.

Na prvim fotografijama s lica mesta vidi se kaciga jednog od pilota, kao i sedište kojim se katapultirao.

foto: Dragana Udovičić

Prema saznanjima Kurira, poginuli i povređeni pilot pripadali su 252. eskadrili RV i PVO, stacioniranoj na aerodromu u Batajnici.

foto: Privatna Arhiva

Na lice mesta odmah su upućeni helikopteri Vojske Srbije kako bi pomogli u pronalaženju i zbrinjavanju pilota. Nažalost, jedan pilot je preminuo na mestu a drugi je s teškim povredama sanitetom prvo hitno prebačen u pančevačku bolnicu, a potom helikopterom prevezen na VMA. Na licu mesta su i pripadnici Vojne policije, kao i istražnih organa koji vrše uviđaj i prikupljaju dokaze.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

U Ministarstvu odbrane Srbije Kuriru su potvrdili da je do nezgode došlo, ali da se u ovom trenutku prikupljaju sve neophodne informacije i da više od toga ne mogu da kažu. U međuvremenu, Ministarstvo odbrane je izdalo i zvanično saopštenje.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Super galeb G4 Vojske Srbije je školsko-trenažni avion koji je bio na redovnoj letačkoj obuci. Reč je o avionu sa turbo-mlaznim motorom.

foto: Fonet/Vojska Srbije

Gotovo identična tragedija pre godinu dana kod Šapca

Podsetimo, prošle godine, gotovo na isti dan, u istom avionu i iz iste jedinice u Batajnici tokom rutinskog leta na obuci poginula su dva pilota Vojske Srbije - Dejan Pandurović i Nenad Ćulibrk.

(Kurir.rs/J. Ivić/SĐP/Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track