POTRESNA ISPOVEST MAJKE POGINULOG PILOTA: Moj Robert život je proveo na nebu, sad se tamo vraća
Foto: Nadica Hornic

Srce da prepukne

POTRESNA ISPOVEST MAJKE POGINULOG PILOTA: Moj Robert život je proveo na nebu, sad se tamo vraća

Crna Hronika -

Još kao dete je maštao da bude pilot, mnogo je voleo svoj posao, priča Irenka Kaloci, majka majora Roberta Kalocija (48), koji je u sredu poginuo kod Kovačice

Još kao dete je maštao da bude pilot. Život je proveo na nebu, sada se opet tamo vraća. Ponosna sam što je bio moj sin, tiho, kao za sebe, priča Irenka Kaloci iz Sombora, majka pilota Roberta Kalocija (48), koji je u sredu poginuo kod Kovačice kada se srušio avion „supergaleb G-4“, dok je njegov kolega kopilot, major Aleksandar Matić (39), zadobio teške povrede.

Kako kaže Irenka, svog sina, koji je godinama živeo s porodicom u Kovinu, poslednji put je videla za katolički Uskrs.

foto: Profimedia, Dragana Udovičić

Živeo za letenje

- Bio je srećan, raspoložen i radostan, dugo smo pričali. Bila sam ih željna iako su svraćali u Sombor kad god im je vreme dozvoljavalo, jer je on imao mnogo posla i obaveza. Inače, imao je uvek dobre ocene, nikad nije bio bolestan, bio je strog profesor, ali su ga, kažu, studenti veoma voleli. Najvažnije mu je bilo da je ispunio svoj san. Da leti, da bude pilot. Živeo je za letenje - dodaje majka Irenka, dostojanstveno noseći svoj bol i grleći album s fotografijama pokojnog sina.

Iz Slovenije, gde je na privremenom radu, čim je čuo strašnu vest, preksinoć je stigao i Robertov stariji brat Đura, koji se nije odvajao od majke.

- Ona je pod jakim sedativima, nije zapravo ni svesna strašne tragedije koja nas je zadesila. Čim su mi javili vest, samo mi je bilo na umu da što pre krenem i stignem kući. Neću je više ostavljati, tek će je stići bol s vremenom - kaže kroz suze Đurika.

Đura za pokojnog brata kaže da je bio veliki čovek i profesionalac.

- Šta mogu da kažem o svom jedinom bratu. Bio je veliki čovek, zaluđenik za avione i pecanje na Dunavu u cik zore. Ne mogu sebi da oprostim što ga nisam viđao koliko sam želeo, jer su nam se životni putevi razišli. Razdvojeni smo od malih nogu, kada je Robert upisao srednju školu vazduhoplovstva u Mostaru. Od tada je, kao zaljubljenik u avione, nastavio svoj put - priča naš sagovornik i dodaje:

- Za razliku od mene, koji sam brz i lako planem, Robert je bio smiren i staložen. Odlično je poznavao i proučavao upravo ovaj tip aviona na kom je stradao. Bio je zaluđenik kad je letenje u pitanju, još kao dečak je pokojnom dedi govorio da će, kad poraste, biti pilot.

Kopilot se oporavlja na VMA

NOĆ PROVEO U VEŠTAČKI IZAZVANOJ KOMI

Zdravstveno stanje povređenog pilota majora Aleksandra Matića, koji je prilikom pada aviona povređen, a potom i hospitalizovan na Vojnomedicinskoj akademiji, stabilno je i on se uspešno oporavlja, rekao je zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević.

Matiću su slomljena dva rebra, povređena mu je ruka i operisan je, a skener je, na sreću, pokazao da nema unutrašnjih povreda. Zbog jakih bolova, noć je proveo u veštačkoj komi.

Aleksandar Matić
Aleksandar Matićfoto: Privatna Arhiva

Za porodicu svoga brata kaže da je bila za primer, da su Robert i njegova supruga Snežana bili stalno nasmejani i međusobno, a i prema sinu Marku ponašali se kao drugari.

- To je bila ljubav još iz dečjih dana. Mnogo su se voleli i sačuvali su tu ljubav do danas. Bili su ponosni na Marka, koji je sve vreme školovanja bio odličan učenik. Završio je elektrotehnički fakultet i uskoro će dobiti diplomu i master - kaže Đura Kaloci.

Tuga u marini

Ovde je često pecao

U marini na Dunavu, u kojoj je Robert Kaloci često pecao, ribari su se juče prisećali nastradalog kolege.

- On je često dolazio, imao je čamac koji je ostavljao ovde. Viđali smo ga, bio je fin i drag čovek - rekli su okupljeni ribari.

foto: Dado Đilas

Zaljubljen u posao i reku

Kuma stradalog majora kaže za Kurir da je Robert bio skromna duša, željna nebeske plovidbe i pecanja na reci.

- Sva dobrota koja na ovom svetu postoji bila je smeštena u Robertovom srcu. Bio je predivan čovek. Sa mojim sinom družio se od rane mladosti i svaki put kad je dolazio u Sombor, viđali su se i satima razgovarali. To su bili razgovori za pamćenje... Mnogo smeha, lepih reči, tapšanja po ramenu, ali i suza... Delili su sve. Ovo je veliki gubitak za sve nas. Život je proveo na nebu, a sada se opet tamo vraća - rekla je tugom pogođena kuma i dodala:

- Osim što je bio zaljubljen u svoj posao, koristio je svaku priliku da spusti čamac u reku, uzme štap za pecanje i uživa u svom miru i sigurnosti na Dunavu i Tisi.

Major Robert Kaloci biće sahranjen danas na Velikom katoličkom groblju u Somboru.

HRONOLOGIJA

Treći udes za 10 godina

Ovo je treći avion tog tipa koji je izgubljen u udesima u poslednjih deset godina

Prvi „supergaleb“ srušio se 24. septembra 2008, kad je poginuo pukovnik Ištvan Kanas

Drugi se srušio 7. aprila 2017, kad su kod sela Slatina kod Šapca poginuli potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović

Dejan Pandurović
Dejan Pandurovićfoto: Privatna Arhiva

U crnini Zorica Đorđević, tašta pilota koji je poginuo u aprilu 2017. godine

Sve što smo preživeli vratilo nam se ponovo

Zorica Đorđević, tašta pilota kapetana Dejana Pandurovića (39), koji je pre godinu dana nastradao u avionskoj nesreći sa pilotom pukovnikom Nenadom Ćulibrkom (49), kaže za Kurir da ih je vest o rušenju još jednog aviona užasno potresla. Ona objašnjava da je pokojni Dejan bio drug s pilotom Aleksandrom Matićem, koji je u sredu preživeo pad aviona.

- Od Dejanove pogibije prošlo je godinu dana, a i dalje nam je mnogo teško. Najveći šok doživele su moja ćerka Jelena i Dejanove ćerkice. Ova vest nas je još više potresla, Dejan i Aleksandar bili su u istoj klasi i družili su se. Niko od nas nije preboleo Dejana, očajni smo. Sve ono što smo pre godinu dana preživeli vratilo se ponovo - priča uplakana tašta nastradalog pilota i dodaje da su mu u subotu održali jednogodišnji pomen.

Podsetimo, Pandurović i Ćulibrk poginuli su kada se avion istog tipa tokom izvođenja redovne letačke obuke srušio u selu Slatina kod Šapca.

Kurir / J. M. - D. S. - J. I.

Foto: Dragana Udovičić, Profimedia, Nadica Hormnic, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track