PAD AVIONA KOD KOVAČICE: Teško će se utvrditi zašto se galeb srušio
Foto: Dragana Udovičić

Malinović o nesreći

PAD AVIONA KOD KOVAČICE: Teško će se utvrditi zašto se galeb srušio

Crna Hronika -

Simptomatične su mi povrede, verujem i da Kalocijev padobran nije bio u potpunosti otvoren, kao i da su obojica verovatno bili u nesvesti

Uzrok pada vojnog aviona „supergaleb G-4“, koji se u sredu srušio kod Kovačice, kada je poginuo pilot Rober Kaloci (48), teško će biti sa sigurnošću utvrđen, bez obzira na iskaz preživelog pilota Aleksandra Matića, smatra penzionisani brigadni general Sreto Malinović.

On kaže da bi činjenica da pilot Kaloci nije preživeo katapultiranje trebalo da bude jedan od pravaca istrage.

- Iako je Kaloci uspeo da se katapultira, postavlja se pitanje zašto nije preživeo pad. Do tragedije je moglo da dođe zbog više okolnosti, najpre manjka vremena, ali i pada na zemlju nakon katapultiranja. Sudeći prema povredama, avion je ponirao pod određnim nagibom koji je u startu ugrozio Kalocijevo katapultiranje - smatra Malinović.

foto: Dado Đilas

On dodaje da je ta okolnost istovremeno bila srećna za preživelog majora, jer je njegovo sedište bilo suprotno strani poniranja aviona.

- Simptomatične su mi povrede, verujem i da Kalocijev padobran nije bio u potpunosti otvoren, kao i da su obojica verovatno bili u nesvesti. Verujem da su bili dovedeni u neki uslov u kome komande nisu reagovale. Mi imamo filozofiju da učinimo sve da spasemo avion, tu dolazi do sekunde u kojoj svi razmišljamo i reagujemo različitom brzinom koja život znači - rekao je Malinović.

Kurir / I. M.

Foto: Dragana Udovičić, Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SKAT TRAŽI DA SRBIJA PODRŽI ISTRAGU O ZABRANI HEMIJSKOG ORUŽJA: Evo šta je Vučić odgovorio na američki zahtev!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja