SUĐENJE MONAHU SAVI U SLUČAJU TATON: Presude Đorđu Preliću čitaju na kraju suđenja Dejana Puzigaći, završne reči odložene!
Foto: Uroš Čorbić

viši sud u beogradu

SUĐENJE MONAHU SAVI U SLUČAJU TATON: Presude Đorđu Preliću čitaju na kraju suđenja Dejana Puzigaći, završne reči odložene!

Crna Hronika -

Viši sud doneo je odluku da se presude vođi navijača Partizana Đorđu Preliću, koji je nedavno u ponovljenom postupku pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva Brisa Tatona, pročitaju i izvedu kao dokaz na kraju suđenja Dejanu Puzigaći, kome se sudi u drugom postupku.

Predlogu da se pročitaju Prelićeve presude usprotivili su se i zamenik tužioca, kao i branilac Dejana Puzigaće, okrivljenog nekadašnjeg "grobara", koji se tokom višegodišnjeg bekstva zamonašio u manastiru Ruske pravoslavne crkve na Tajlandu i postao monah Sava.

Tužilac, ali i advokati odbrane bili su saglasni da Prelićeve presude nemaju nikakve veze sa Puzigaćom, ističući da njih dvojica najpre nisu u istom procesnom položaju.

Sudija Olivera Pajić je nakon kraćeg većanja naložila tužicou da predloži da se Prelićeve presude izvedu kao dokaz, a nakon što je on to odbio, sudija je po službenoj dužnosti ipak donela tu odluku.

U obrazloženju je navela da je u Prelićevim presudama "izmenjeno činjenično stanje" i da je to razlog zbog kog smatra da njeno veće mora biti upoznato s sadržajem Prelićevih presuda i njihovim obrazloženjem.

Branilac monaha Save, advokat Vladan Vukčević je potom zatražio da mu se dostave presude, zbog čije obimnosti je primoran da traži odlaganje pretresa kako bi mogao da se detaljnije o njima izjasni.

foto: Privatna Arhiva

Sudija Pajić ostala je zbunjena zahtevom branioca, ističući da joj nije jasno zašto mu je potrebno vreme da se upozna sa Prelićevim presudama, kad one "nemaju veze sa ovde okrivljenim Puzigaćom".

- Prinuđen sam da to zahtevam, s obzirom da ste te presude uvrstili u dokazni postupak, iako, kao što ste i sami rekli, one nemaju nikakve veze sa mojim branjenikom - kazao je Vukčević.

Sudija je potom naredni pretres zakazala za 17. maj.

Okrivljenom Puzigaći, to jest monahu Savi i danas su podršku u sudnici pružili članovi porodice i prijatelji.

Puzigaća je podsetimo, bio je u bekstvu od incidenta na Obilićevom vencu do septembra 2015, kad je uhapšen na aerodromu u Atini. Srbija je odmah zatražila njegovo izručenje jer je pravosnažnom sudskom presudom zbog učešća u ubistvu Tatona bio osuđen na 14 godina zatvora. Posle ekstradicije on je zatražio ponavljanje sudskog postupka, na šta je po zakonu imao pravo, i ponovljeno suđenje sada mu je krenulo iznova.

(Kurir.rs/Ivan Milićević/foto: U. Čorbić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track